Saga je završena: Marko Bastać i zvanično na Starom gradu otišao sa SNS-om, odbornike pozvao da "ne budu taoci" Lazovića, PSG i ZLF će napustiti glasanje 1foto: F.S./ATAImages

Predsednik Skupštine opštine Stari grad Marko Bastać (Čuvari Starog grada) na današnjoj sednici SO izjavio je da su predstavnici liste okupljene oko SNS prihvatili tačke programskih načela, te da je dobio dovoljan broj potpisa koji predlažu Radoslava Marjanovića za predsednika opštine. Za zamenika je predložen Aleksandar Todorović.

Opozicioni odbornici iz grupe PSG-ZLF neće prisustvovati glasanju.

“Od prethodne sednice skupštine opštine Stari grad, na kojoj sam dao predlog svim odbornicima, u međuvremenu su prihvaćene tačke programskih načela. Svi predstavnici stranaka su bili prisutni na konsultacijama. Predstavnici liste Biramo su odbili svaku dalju saradnju, a predstavnici liste okupljene oko SNS su prihvatili načelne tačke i ušli smo u dalje razgovore, kao i sa nezavisnim odbornicima”, izjavio je Bastać, prenosi režimski Kurir.

Bastać je naveo da je skrenuo pažnju odbornicima da se otrgnu od “zamke koju je postavio Lazović i da ne budu njegovi taoci”.

“On je pobegao u Skupštinu Srbije i ostavio vas ovde same u naredne četiri godine. Ja vas pozivam da razmišljate o tome. Ovaj mandat traje četiri godine. Za to vreme mnogo može da se uradi za Stari grad. Moramo da razmišljamo šta da uradimo za građane Starog grada. Da vas ne obmanjujem, naredni izbori za odbornike biće za 4 godine. To se neće desiti za godinu ili dve. Mandat će trajati pune 4 godine. Predlog je da sačuvamo istorijsko jezgro Starog grada bez kog nema ni Beograda i obećavam da će biti sačuvano”, rekao je on.

Poručio je da će Bajlonijeva pijaca ostati simbol Starog grada, a da će o njenom izgledu odlučivati građani, kao i da će realizovati projekat linijskog parka.

“Stari grad će biti čist, održavan i uređen. Obnovićemo sve fasade u roku od 8 godina. Nastavićemo bespovratnu finansijsku podršku zajednicama. Sprovešćemo reformu parking zone u korist građana i izgradićemo nove podzemne garaže. Reforma će ići postepeno. Postaćemo prva opština u Srbiji bez grafita. Radićemo na revitalizaciji Kalemegdana i pešačke zone. Nastavićemo brojne besplatne programe namenjene svim generacijama. Sprovešćemo profesionalizaciju uprave. Građani će biti informisani o svim odlukama i da prate sednice veća. Odgovornost u izvršnim organima vlasti mogu preuzeti samo starograđani”, naveo je on.

Bastać je ukazao da je Radomir Lazović (ZLF) odbijen za mesto predsednika opštine jer, kako je naveo, nije sa ove opštine.

”Ja sam zatražio sastanak sa Šapićem gde sam dobio potvrdu da će sve ideje koje dođu iz ove skupštinske sale, a koje su dobre, da će dobiti potpunu podršku i pomoć od grada. Kao Čuvari Starog grada smo doneli sledeće odluke. Drago nam je da će naš program postati zvaničan program opštine. Nećemo biti deo izvršne vlasti u ovom mandatu. Naša podrška će biti od sednice do sednice. Radićemo na detaljnoj izradi strategije i u okviru nje ćemo odlučiti tačke na kojima ćemo meriti vreme izvršenja tačaka. Na osnovu realizacije programa ćemo davati ili uskratiti podršku”, rekao je on.

Pozvao je sve odbornike u sali da se makar priključe aktivnoj kontroli procesa i realizaciji tačaka, rekavši da zna da im je teško da izbore sa njihovim partijskim organima.

Novi-stari predsednik opštine Radoslav Marjanović ukazao je da su imali konstruktivne razgovore kako Stari grada treba da izgleda i da su došli do saglasja.

“Mi smo se u prethodne 4 godine trudili da vodimo inkluzivnu politiku i pokrenuli veliki broj dobrih programa. Važno je da nastavimo sve programe koji brinu o građanima, od najstarijih do najmlađih. Imamo 63 različita programa. Što se tiče samih velikih projekata, Linijski park je najvažniji. To je pravi ekološki projekat. Imaće preko 5.000 stabala, trim staze, bicklističke staze. To će biti zelena oaza Starog grada. To je za nas izuzetno važno”, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari