"Svako se češe tamo gde ga svrbi": Sagovornici Danasa o izjavi predsednika Srbije da su “nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini" 1Foto: M.M./ATAImages

Sve te izjave proizilaze iz višegodišnje taložene laži da Srbija nikada nije ratovala, niti je vodila osvajačke ratove, kažu sagovornici Danasa komentarišući reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom jučerašnjeg Svesrpskog sabora, da su „nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini, i da smo za agresore mi bili kolateralna šteta”.

Vučić je na Trgu republike u subotu 8. juna, na prvom Svesrpskom saboru pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, kazao da živimo u teško vreme.

„Mi živimo u teško vreme, ne našom krivicom. Nismo mi zapodenuli ratove u svetu, neki drugi su. Mi smo bili kolateralna šteta i mi danas umemo da prepoznamo bolje nego drugi koliko je važna sloboda, nezavisnost zemlje“, rekao je Vučić.

Ni prvi ni poslednji koji sakriva ratnozločinašku prošlost

Nikola Krstić, novinar, kaže da nije Aleksandar Vučić ni prvi, niti je poslednji koji na taj način sakriva ratnozločinašku prošlost ove države.

"Svako se češe tamo gde ga svrbi": Sagovornici Danasa o izjavi predsednika Srbije da su “nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini" 2
Foto FoNet Velimir Ilić

„Naime, stvari su veoma jasne i bolne: država Srbija je najodgovornija za ratove koji su bili tokom poslednje dekade prošlog veka. Ona je ta koja je osmišljavala, organizovala i koordinisala sve zločine prema Hrvatima, Bošnjacima, Albancima, ali i drugim nepodobnim građanima te zemlje“, kaže Krstić.

Nema, dodaje, nikakve koletaralne štete.

„(Slobodan, bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije) Milošević i njegova kamarila na najvišim položajima su pokrenuli ratni tajfun koji je uništavao sve pred sobom. Upravo zbog takvog megalomanskog projekta da se svi Srbi sjedine u jednu državu, mi i dan-danas ne možemo da se opasuljimo i dođemo sebi, već se valjamo u toj krvi ko prasad u blatu“, naglašava Krstić.

Može da spinuje do mile volje

Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, kaže da se ništa drugo ne može reći na ovu Vučićevu izjavu, osim da se citira stara narodna poslovica.

"Svako se češe tamo gde ga svrbi": Sagovornici Danasa o izjavi predsednika Srbije da su “nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini" 3
foto FoNet Aleksandar Barda

„Svako se češe tamo gde ga svrbi. Vučić odlično zna šta je radio i gde je bio ’90-ih, a za njegovu nesreću, znaju mnogi od nas, tako da sve što se on ovako i ovoliko bacaka i priča nebuloze, džaba je“, kaže Ćorović.

Kako dodaje, on je saučesnik u ratnim zločinima, on je bio deo zločinačke bande i zločinačkog plana, ima, na svu sreću, dovoljno artefakata koji to jasno potvrđuju.

„Dakle, moze on da laže i spinuje do mile volje, može da ubeđuje svoje biračko telo, može da laže i samoga sebe, ali, istinu ne moze da sakrije“, ističe Ćorović.

Počinjeni su zločini, to niko nikada nije negirao, ali je potrebno da drugačije tretiramo žrtve

Za Sofiju Todorović, direktorku Inicijative mladih za ljudska prava, ovakve izjave su postale pravilo u našem političkom prostoru, a posebno što se ne navodi ko su ti „drugi“.

"Svako se češe tamo gde ga svrbi": Sagovornici Danasa o izjavi predsednika Srbije da su “nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini" 4
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

„Razgovori koji počinju na ovaj način najčešće ne vode nikuda i nemaju za cilj suštinski razgovor o prošlosti koji je potreban čitavom regionu“, kaže Todorović.

Međutim, dodaje, one se uspešno koriste da prikriju ono na šta zapravo možemo da utičemo a to je kako tretiramo odgovornost koja pripada „našoj strani“, i da su „nad našim narodom počinjeni brojni i strani zločini, te da smo za agresore bili kolateralna šteta“.

„Počinjeni su zločini to niko nikada nije negirao, ali je potrebno da drugačije tretiramo i srpske žrtve, prvo da ih naši zakoni prepoznaju za početak. Ne mogu one stalno biti izvučene kao odgovor kad se pomenu nesrpske žrtve, to je zloupotreba“, ukazuje Todorović.

kako kaže, primer žene koje su pretrpele seksualno nasilje u ratovima, njih naši zakoni ne prepoznaju kao civilne žrtve rata te one ne mogu da dobiju adekvatno obeštećenje niti podršku.

„To nema veze sa agresorom, na koga god se mislilo u ovoj izjavi“, primećuje Todorović.

U Vojvodini je sve počelo u Vojvodini će se i završiti

Aleksandar Olenik, član predsedništva LSV Vojvođani, kaže da, pre svega, to što je Vučić kazao nije istina.

"Svako se češe tamo gde ga svrbi": Sagovornici Danasa o izjavi predsednika Srbije da su “nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini" 5
foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Vučić sebe predstavlja kao žrtvu, pokušavajući da sakrije svoje zločine, svoje stranke i zločine svog šefa. Čak i one u kojima je lično učestvovao i to radi sve vreme“, Kaže Olenik.

Ratovi su nastali, kaže naš sagovornik, tako što je Slobodan Milošević videvši da je pao Berlinski zid i da komunizam pada, da bi ostao na vlasti, preuzima srpski nacionalizam i to tako što sa državnom bezbednošću (DB) iz Beograda ruši autonomiju Vojvodine ‘Jogurt revolucijom’ – na silu.

„Onda to pokušava da uradi i na Kosovu, ali nije uspeo, pa je izveo tenkove na ulicu. Ljudi to zaboravljaju. Krajem 1988/89, kosovska autonomija, koja je bila ista kao vojvođanska, je ugušena tenkovima. To je sila. On je na silu zauzeo i Vojvodinu i Kosovo. Zatim je zauzeo platni promet Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) koja je tada još postojala, preuzeo je novac, platne tokove, pa je preuzeo Jugoslovensku narodnu armiju (JNA), takođe na silu. Znači, on je na silu pokušao da ostane na vlasti i to kao nacionalista, iako nije bio niti nacionalista niti komunista“, podseća Olenik.

Nisu, kaže on, balvani u Kninu pali sami od sebe, nego je ista ta DB postavila balvane, zakuvala i dovela do rata u Hrvatskoj.

„I ti tenkovi na Kosovu su razlog zašto je došlo do rata na Kosovu i zašto su nas bombardovali. Nije neko drugi, nego Milošević i njegova politika. Isto je to uradila Miloševićeva politika u BiH, uz pomoć njegovog potrčka Šešelja, Vučića, Dačića i drugih. Vučić je učestvovao u toj politici čak i kao ministar informisanja i podržavao je tu politiku – Velike Srbije i ta politika je dovela do rata u bivšoj SFRJ, do 150.000 mrtvih, do genocida. To je politika koju je on sprovodio tada, kao mlad, i koji sprovodi sada, samo pod nazivom ‘srpski svet'“, ukazuje Olenik.

Kako kaže, juče se desio debakl te politike srpskog sveta.

„On zna u čemu je učestvovao, zna da ima dosta nas koji se toga sećamo, i koji ćemo to da kažemo. Pokušava da slaže mlađe koji ne znaju, da pravi od sebe žrtvu i da prosto on lično ne odgovara. Ne mislim na krivičnu odgovornost, jer nije on vršio zločine, ali postoji politička odgovornost, ljudska, u vidu gubljenja izbora i zabrane da se bavi politikom, a tu mislim na lustraciju. On bukvalno štiti sebe i sve one koji su sprovodili tu politiku, jer su krivi, i jer su zločinci, pokušavajući sve to da sakrije“, tvrdi Olenik.

Meta bi ponovo mogla biti BiH

Olenik postavlja pitanje kako neko drugi može biti agresor ako se ratuje u Hrvatskoj i u Bosni, te šta je naša vojska radila tamo.

„Otišla da posadi cveće? Ko je agresor? To su stvari koje kod nas nikad nisu rešene, i pravi se još veća mutljavina, da se ne bi saznalo“, kaže Olenik.

Prema njegovom mišljenju, meta bi sada mogla da bude ponovo BiH.

„Pošto je sve krenulo iz Vojvodine mislim da će sve morati i da se završi obnavljanjem autonomije Vojvodine. Kosovo više nije tu, ali Vojvodina jeste, ostaće u Srbiji, ali će morati imati obnovljenu autonomiju koju je Milošević ukinuo silom“, zaključuje Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari