Zoran Kasalović, član Socijalističke partije Srbije, od pozicije odbornika u Skupštini opštine Žitište 1997, prošle godine došao je do mesta u poslaničkim klupama Skupštine Srbije kao predstavnik SPS-a. Poslaničku mandat koristi da bi, kako kaže, rešavao nagomilane probleme građana Srbije.

– Pre pet godina voljom građana opštine Žitište bio sam izabran za predsednika opštine. U mandatu do 2008. dobio sam priliku da kao član SPS-a sprovedem politiku i ideje za rešavanje nagomilanih problema u domenu lokalne komunalne infrastrukture, socijalne i zdravstvene zaštite, efikasnosti i pristupačnosti opštinske administracije građanima, zaštiti čovekove sredine, obrazovanju, te punoj afirmaciji opštine Žitište kao sredine povoljne za investiranje u život. Mogao bih reći da su mi ovi ciljevi bili inicijalni impuls za aktivno bavljenje politikom, a na moju sreću danas mi se pruža prilika da kao narodni poslanik budem u poziciji rešavanja ovih problema i na nivou Srbije – kaže Kasalović, kome je ovo prvi poslanički mandat.

On ističe da oseća veliku odgovornost prema građanima koji od njega očekuju da na najbolji način zastupa njihove interese.

– Nažalost, moj je utisak da iz sasvim neracionalnih razloga parlament jedno vreme nije na takav način funkcionisao, ali nakon izmena poslovnika o radu, njegov rad je znatno bolji i produktivniji – navodi sagovornik Danasa.

Svoju stranku vidi kao modernu i autentičnu partiju u Srbiji, doslednu u zastupanju levičarskih ideja.

– Danas je to partija na pragu Socijalističke internacionale, porodice partija koje baštine ono najbolje u ponudi levičarskih i socijaldemokratskih ideja. Te ideje bliske su, pre svega, mladim ljudima sa osećajem za pravdu i promene nabolje, a što sve predstavlja minimum razloga za moj angažman u SPS – objašnjava Kasalović.

Na pitanje Danasa s kojim poslanicima se najčešće druži u pauzama rada parlamenta, Kasalović kaže da rad u Skupštini ne dozvoljava dovoljno vremena za „opuštanje“ i druženje, jer u pauzama najčešće zasedaju skupštinski odbori.

– Moja osnovna komunikacija i druženje odvija se s članovima poslaničkog kluba SPS-JS. Izvan tog kruga poslanika dobru komunikaciju imam sa kolegama i koleginicama, poslanicima koji su članovi Odbora za finansije i Odbora za trgovinu i turizam, čiji sam i ja član, bez obzira na političku opciju – kaže poslanik SPS-a.

Kada nije na svom radnom mestu, Kasalović u slobodno vreme voli da nanovo pročita romane Ive Andrića, Slobodana Selenića i Miloša Crnjanskog.

– Muzika nije sfera mog interesovanja, ali volim da poslušam domaći rok i pop. Omiljena rok grupa mi je „Bijelo dugme“. Televizijski program gledam isključivo da bih se informisao. Dugo godina bio sam aktivan fudbaler, a nakon završetka karijere u klubu „Budućnost“ iz Banatskog Dvora, fudbal igram rekreativno za veterane. Prilično vremena posvećujem i šahu kao majstorski kandidat u igri sa prijateljima – priča Kasalović.

On naglašava da mu je jedini izvor prihoda poslanička plata.

– Trošim je na osnovne porodične potrebe, kao i većina građana – navodi Kasalović. On dodaje da živi u porodičnom stanu u Žitištu i da je do sada na sva zasedanja dolazio svojim automobilom „logan-dačija“ iz 2005, prelazivši oko 200 kilometara u oba pravca, što, kako kaže, nije nimalo lako, pogotovo posle „maratonskih“ zasedanja. To mu u velikoj meri otežava normalnu komunikaciju i kontakt sa građanima i zato namerava da je u narednom periodu značajno poboljša.

Skladan brak i tri sina

Zoran Kasalović je ove godine obeležio 15 godina skladnog braka sa suprugom Svetlanom. Između njih, kaže, postoji potpuno razumevanje, a „rezultat“ braka su tri sina, Obrad, Aleksa i Uroš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari