"Ako ne bude adekvatnog odgovora nadležnih, od septembra intenzivirana okupljanja": Šaip Kamberi posle protesta Albanaca u Bujanovcu 1Printskrin/RTK/Fejsbuk

Narodni poslanik Šaip Kamberi danas je u Bujanovcu, gde je održan protest Albanaca, izjavio za FoNet da će, ako ne bude adekvatnog odgovora nadležnih, od septembra biti intenzivirana slična okupljanja, kako bi se skrenula pažnja na loš položaj i nepoštovanje prava Albanaca u Srbiji.

Kamberi je podsetio da su potpisana tri sporazuma koja je trebalo da unaprede položaj Albanaca u Srbiji, ali da nisu realizovana.

„Dvadeset godina pokušavamo da sva naša pitanja rešavamo kroz dijalog, ali ne ide“, rekao je Kamberi i istakao da je građanski protest u Bujanovcu još jedan vid borbe za prava Albanaca.

„Cilj nam je da senzibilizujemo međunarodnu zajednicu koja nažalost u Srbiji preferira stabilokratiju u odnosu na demokratiju“, konstatovao je Kamberi.

On je istakao da su i protesti širom Srbije dokaz da se ne poštuje sloboda govora, ali da se ne poštuju ni prava manjina.

„Ljudska prava i manjinska prava su na najižem mogućem nivou, a to dokazuju i izveštaji mnogih međunarodnih institucija i organizacija“, zaključio je Kamberi.

U centru Bujanovca danas je održan protest Albanaca na kojima je ukazano na, kako su naveli govornici, neispunjavanje dosadašnjih sporazuma i diskriminatorni odnos centralnih vlasti u Beogradu prema Albancima u Preševskoj dolini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari