Nema drugog rešenja da se vlastima u Srbiji otvore oči o diskriminaciji koju čine nad Albancima: Sagovornici Danasa o tome što se Kamberi obratio stranim ambasadama 1Foto: foto: FoNet-Ljiljana-Stojanović

Albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi poslao je apele u nekoliko ambasada u Beogradu tražeći od njih hitnu intervenciju kako bi se zaustavio, kako tvrdi, novi talas antialbanskog govora mržnje.

On je to učinio zbog toga što su na Domu zdravlja u Bujanovcu osvanuli natpisi sa govorom mržnje upućeni albanskoj zajednici.

Natpis sa govorom mržnje upućen albanskoj zajednici osvanuo je na Domu zdravlja u Bujanovcu, objavio je portal „Bujanovačke“. Ovo je drugi put u gotovo sedam dana da preteće poruke upućene albanskoj zajednici bivaju ispisane kod ovog Doma zdravlja, a natpis su sada osudili i narodni poslanik Šaip Kamberi, kao i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.

Na ulaznim vratima Dečijeg odeljenja bujanovačkog Doma zdravlja ispisana je poruka govora mržnje prema Albancima – ”Smrt Šiptarima, ne želimo vas, Kosovo je Srbija”, prenele su danas Bujanovačke.

Ovo je drugi put u gotovo sedam dana da preteće poruke upućene albanskoj zajednici bivaju ispisane kod ovog Doma zdravlja, piše taj portal.

Nema drugog rešenja da se vlastima u Srbiji otvore oči o diskriminaciji koju čine nad Albancima: Sagovornici Danasa o tome što se Kamberi obratio stranim ambasadama 2
foto M.M./ATAImages

Branislav Grubački Guta, odbornik u Skupštini Vojvodine kaže za Danas da se zamajavanje javnosti nastavlja.

– Režim Aleksandra Vučića pokušava da sakrije činjenicu da je car go, golcat. Ta nacional-šovinstička retorika je opasna i kad zaista samo služi da „opseni prostotu“ svojih neoradikalskih birača, koji su i okupljeni još pre 40 godina na „rešavanju“ kosovskog problema,a za rezultat u realnosti imaju nezavisno Kosovo. Problemi u Srbiji su brojni,“zagađenost“ je opšte društvena,ne samo zemlje,vode i vazduha. Ipak, u preambuli rešavanja svakog problema u Srbiji je smena Aleksandra Vučića i njegove kamarile, ističe Grubački.

Nema drugog rešenja da se vlastima u Srbiji otvore oči o diskriminaciji koju čine nad Albancima: Sagovornici Danasa o tome što se Kamberi obratio stranim ambasadama 3
foto: Printscreen/YouTube/RTV Dukagjini

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa, kaže za Danas da „albanski narod u dolini Preševa se nalazi u veoma teškom položaju“.

– U tom smislu Šaip Kamberi se sa potpunim pravom obratio međunarodnim faktorima jer nema drugog rešenja da bi se vlastima u Srbiji otvorile oči o diskriminaciji koju čine nad Albancima. Jedno je sigurno da šef CIA u razgovoru sa Vučićem nije došao da pije kafu sa njim nego da mu ukaže između ostalog i o položaju Albanaca u dolini Preševa koji su građani Republike Srbije, a tretiraju se kao drugorazredni ili trećerazredni narod. Nadam se da će vlast u Srbiji da uvidi greške koje konstatno čini u dolini Preševa i da neće dozvoliti da dolina Preševa još jednom bude „bure baruta“ – zaključuje on.

Nema drugog rešenja da se vlastima u Srbiji otvore oči o diskriminaciji koju čine nad Albancima: Sagovornici Danasa o tome što se Kamberi obratio stranim ambasadama 4
Foto: Medija centar

Bojan Kostreš, predsednik Lige socijal-demokrata Vojvodine, kaže za Danas da je očigledno da se sprovođenje Šolc – Makronovog plana privodi kraju a time se nazire i rešenje kosovskog problema.

– Izjavu gospodina Kamberija vidim kao pokušaj da se u istom procesu postavi pitanje prava albanske zajednice u Srbiji. Lično ne verujem u parcijalna rešenja jer su ona kratkoročna i manjkava. Sve dok se ne promeni ustavna definicija po kojoj u Srbiji imamo Srbe i ostale imaćemo situaciju u kojoj uvažavanje prava svih građana i zajednica zavisi od volje vladajućeg režima. Srbiji je potrebna ozbiljna reforma političkog sistema. Od potpune decentralizacije i pravednije raspodele resursa, promene izbornog sistema kroz organizovanje više izbornih jedinica pa sve do jasnog evroatlanskog kursa nase zemlje. Autokratija, korupcija i poklanjanje resursa naše države nas guraju u ambis i zato će po završetku kosovske sage Srbija morati da se okrene sebi – zaključuje Bojan Kostreš.

Nema drugog rešenja da se vlastima u Srbiji otvore oči o diskriminaciji koju čine nad Albancima: Sagovornici Danasa o tome što se Kamberi obratio stranim ambasadama 5
foto: Vojin Radovanović/Danas

Miloš Parandilović, narodni poslanik i lider Novo lice Srbije, međutim, ima sasvim drugačiji pristup posmatranja problema diskriminacije i govora mržnje u odnosu prema Albancima u Srbiji.

– Kamberijevo kukanje po vratima ambasada ne zaslužuje nikakav poseban komentar. To govori samo o tragediji i degradaciji politike u Srbiji a i na samom Balkanu. Još od sredinom prošlog veka ovde se politika bazira na nacionalizmu podrumskog tipa i jeftinim patriotizmom a sad je uveden taj vazalni odnos prema ambasadama i vera da će neko iz daljine da reši vaše probleme. Ovaj režim ugnjetava sve, Srbe ponajviše i Vučićeva vlast ovakva kakava jeste najveća je pretnja za opstanak srpskog naroda u sopstvenoj državi. Kemberi već po traficiji traži medijsku pažnju koja bi mu obezbedila još jedan mandat, jer je evidentno da mu je samo do toga stalo – zaključuje Parandilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari