Salak: Ministre, promenite ceo Zakon o policiji 1

Reagujući na izjavu ministra Stefanovića da će biti ukinuta Uredba o pomoćnoj policiji, zamenik predsednika DS Igor Salak pozvao je ministra da promeni ceo Zakon o policiji.

Zato što je njegovim usvajanjem propuštena šansa za bilo kakvim reformskim iskorakom u Policiji.

– Verujemo da ministru Stefanoviću Zakon ne znači puno, ali Demokratska stranka se zalaže za izmene Zakona o policiji iz više suštinskih razloga. Prvi je taj što Vladu taj isti Zakon obavezuje na donošenje Uredbe o pomoćnoj policiji. Novi Zakon prvenstveno mora da definiše potrebe sistema, ojača Sektor unutrašnje kontrole, onemogući zloupotrebe od strane ministra ili politički uticajnih pojedinaca. Ovlašćenja ministra su toliko široka da u potpunosti obesmišljavaju unutrašnju kontrolu i transparentno karijerno napredovanje, a u isto vreme policajci se otpuštaju uz nepoštovanje prezumpcije nevinosti, što ne postoji ni u jednom državnom organu – izjavio je Salak i dodao da je potrebno predvideti i reformu policijskog školstva i omogućiti studentima KPA da dobiju automatsko zapošljavanje u policiji, navodi se u saopštenju DS.

Kako navode, Igor Salak se osvrnuo i na optužbe potpredsednika glavnog odbora SNS-a Milenka Jovanova da je Demokratska stranka 2005. godine donela Uredbu o pomoćnoj policiji.

„Potpredsednik Glavnog odbora SNS Milenko Jovanov kao da još uvek proslavlja praznike jer Demokratska stranka niti je bila na vlasti 2005. godine i 2006. godine niti je bila u koaliciji sa pokretom Dveri. Da pardakos bude veći, gospodin Jovanov je tada bio pripadnik Demokratske stranke Srbije koja je usvojila ovu odredbu. U to vreme, podsećam gospodina Jovanova da je on bio zdušni zagovornik druge vrste ‘pomoćne policije’, koja se tada zvala ‘jezička patrola’, a bila je namenjena da proverava da li pripadnici nacionalnih manjina u Vojvodini govore srpski jezik.“ – zaključio je Salak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari