Šalja: Ukidamo carine ako Srbija i BiH priznaju kosovske dokumente 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Ministar trgovine i industrije Kosova Endrit Šalja rekao je Al Džaziri da će Kosovo ukinuti carinske sankcije BiH i Srbiji ukoliko te zemlje priznaju kosovska dokumenta.

Šalja je potvrdio da bi to bilo dovoljno za ukidanje nametnutih stopostotnih carina za robu iz BiH i Srbije.

U emisiji Kontekst, pored Šalje, govorili su i predstavnici Bosne i Hercegovine i Srbije, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i savetnik direktora Privredne komore Srbije Nenad Đurđević, podsećajući na kršenje obaveza iz CEFTA, koje su kosovske vlasti samovoljno preuzele.

On, je u emisiji, u kojoj su prvi put od uvođenja carinskih dažbina sa kosovske strane na 100 odsto za srpske i bosanskohercegovačke proizvode javno razgovarale sve tri strane, više puta ponovio da je Kosovo „nezavisna država“ i da se ove dve države ne odnose tako prema Prištini.

Sa druge strane Šarović i Đurđević su podsetili na preuzete obaveze iz CEFTA, čija je potpisnica i Kosovo, koje je sada ono prekršilo, dok se Šalja pozvao na tačke sporazuma koje Kosovo, po njegovim navodima, poštuje.

Đurđević je naglasio odličnu saradnju dve komore – Srbije i Kosova, te izrazio raspoloženje o spremnosti srpske strane da se nađe rešenje za dokumentaciju koja stiže sa kosovskim proizvodima u Srbiju.

Naglašeno je da, osim što se krši sporazum CEFTA, to u udarac za razvoj privrede na Kosovu, dok sa srpski izvoz na Kosovo čini tri odstro i da se Srbija može preusmeriti na druga tržišta.

Šalja je to demantovao, navodeći da se postiže upravo suprotan efekat, da je ovaj carinski skok podsticaj za kosovsku privredu koja se okreće takođe, kako on veruje, domaćoj proizvodnji i drugim tržištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari