Samardžić: Netačne izjave Vučića i Dačića 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samaržić saopštio je danas da su izjave Vučića i Dačića netačne.

Samardžić je rekao da su izjave premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na skupštinskom zasedanju o tome da je vlada Vojislava Koštunice potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) netačne i politički tendenciozne.

SSP je bio potpisan 28. aprila 2008. godine u Luksemburgu bez prethodnog odobrenja tadašnje Vlade Srbije, što je bio pravni skandal koji predstavnicima EU nije smetao, naveo je Samardžić, koji je nekada bio visoki funkcioner DSS.

Prema njegovim rečima, za ovaj čin dan-danas su odgovorni Boris Tadić, Božidar Đelić i „društvo pošto su neovlašćeno potpisali SSP koji je, uzgred, odmah bio suspendovan od primene od strane Saveta ministara EU“.

Treba podsetiti da je Vlada Srbije tada bila u tehničkom mandatu i niko nije imao pravo da potpisuje tako važne državne sporazume. Vlada Srbije o tome nije ni raspravljala, jer na vladinom odboru za spoljnu politiku takav predlog nije prošao, navodi Samardžić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, sa pravnog stanovišta, SSP je bio mrtvorođenče, a to je potonjih osam godina tzv. evropskih integracija Srbije i pokazalo.

Da li su izjave premijera i ministra spoljnih poslova izraz njihovog kratkog pamćenja, neznanja, političke malicioznosti ili porebe za pranjem političke prošlosti, nije važno, izjavio je Samardžić.

Ali, dodao je on, „treba ih podsetiti da su u vreme tog nelegalnog i prevarantskog čina Tadića i Đelića oni bili protiv potpisivanja SSP“.

Nekoliko meseci kasnije, septembra 2008. godine, njihove stranke glasale su za ratifikaciju SSP u Skupštini, podsetio je Samardžić.

Od kada su se dočepali vlasti ovaj dokument za njih je važniji od Ustava Srbije. Zato i nastoje da izvornu krivicu prebace na Vojislava Koštunicu s bednom računicom da više niko ništa ne pamti, naveo je Samardžić.

Ipak, jednog dana će javnosti Srbije morati da objasne šta se dogodilo u periodu između kraja aprila 2008. kada je bilo potpisivanje i sredine septembra iste godine kada su i jedan i drugi napravili politički salto mortale, ocenio je Slobodan Samardžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari