Viktor Orbanfoto EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Četvrti samit Evropske političke zajednice biće održan u Velikoj Britaniji u četvrtak, 18. jula, i najavljen je kao najveći skup evropskih lidera u poslednjih nekoliko godina. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovaće ovom događaju, i saopštio da će se u okviru samita planira bilateralne i multilateralne sastanke sa nekim evropskim državnicima.

Domaćin ovog susreta biće britanski premijer Kir Starmer, i ovom prilikom ugostiće 47 lidera iz zemalja Evropske unije, kandidata za članstvo i drugih država koje se graniče sa Unijom.

Novi britanski premijer okarakterisao je ovaj samit kao priliku za obnovu odnosa Londona i Brisela, i da su njegove ambicije da iskoristiti samit da napravi jasan zaokret u spoljnoj politicu Ujedinjenog Kraljevstva vraćajući njegov fokus nazad na saradnju i usklađenost politika sa zemljama EU, pogotovo na polju nacionalne bezbednosti.

– Britanija pripada svetskoj sceni, tako da sam odlučan da resetujem naš odnos sa Evropom. Bilo da su izazovi sa kojima se suočavamo vojni ili globalni – poput klimatskih promena, sajber i energetske bezbednost, mi ćemo stati rame uz rame sa našim prijateljima i saveznicima. Istorija pokazuje da smo jači kada to činimo – poručuje Starmer.

Pored 27 zemalja članica, samitu će prisustvovati i 20 predstavničkih delegacija zemalja koje nisu članice EU među kojima se, pored Srbije, nalaze se i Ukrajna, Gruzija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Najavljeno je da će teme samita biti unapređenje bilateralnih i multilateralnih odnosa u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti, kao i diskusija o energetici i migracijama na evropskom kontinentu.

Prvi put samitu će prisustvovati i predstavnici NATO, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Saveta Evrope, u cilju isticanja važnost jedinstva kao odgovora na sukobe i nestabilnosti unutar i nedaleko od evropskih granica, koji podjednako utiču na interese Velike Britanije i Evrope.

Predsednik Vučić je najavio da će u sklopu samita imati i niz bilateralnih sastanaka sa nekim od evropskih državnika poput francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika Vlade Kraljevine Holandije Dika Šofa.

Ovo će biti četvrti put da će se sastati predstavnici Evropske političke zajednice. Zajednica je osnovana 2022. godine nakon ruske invazije na Ukrajinu i predstavlja međuvladin forum za političke i strateške diskusije.

Migrantska kriza, rat i poskupljenje životnog troška širom Evrope samo su neke od prepreka sa kojim se Unija suočavala proteklih godina, Evropska političk zajednica, pre svega, formirana je kao odgovor na rusku agresiju i  probleme sa kojima se suočava Evropa, prevazilazeći granice Evropske unije.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u maju 2022. godine, za vreme francuskog predsedavanja Evropskim parlamentom, predstavio ideju Evropske političke zajednice pred Savetom Evrope, a kao glavne ciljeve istakao kreiranje platforme za koordinaciju politike među evropskim državama, podsticanje političkog dijaloga i saradnju u cilju rešavanja pitanja od zajedničkog interesa, jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta Evrope.

Ikao kritikovana da je njen jedini cilj da prolongira već dug i naporan proces pristupanja Uniji, Evropska političk zajednica insisitira da predstavlja platformu koja daje mogućnost evropskim zemljama koje nisu članice EU da sa zemljama članicama razgovaraju ne kao podrđene, već kao jednake o poroblemima koji se tiču celog kontinenta.

Prvi sastanak održan je u Pragu, u oktobru 2022. godine i njemu su prisustvovali predstavnici 44 evropske zemlje i Evropske komisije.

Naredni sastanak zakazan je za novembar ove godine, a domaćin će biti Mađarska, a agenda tog sastanka još uvek nije poznata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari