"Samo deo specijalaca se povukao": Milija Biševac o atmosferi u Zubinom Potoku 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Bojan Slavković)

„Posle nasilnog upada kosovskih specijalaca u opštinsku zgrade i drgih incidenata koji su bili posledica prethodnih dešavanja, dan u Zubinom Potoku protiče bez problema. Građani u mirnom protestu pokazuju neslaganje sa novonastalnom situacijom, pa su u samom centru na okolnim objektima postavljene nove srpske zastave“, navodi Milija Biševac, predsednik Građanske inicijative „Za Zubin Potok“.

Biševac kaže da se nakon osude jednostranih poteza Prištine od strane predstavnika međunarodne zajednice, posebno američkog ambasadora, deo specijalaca povukao, ali da oni još uvek nisu u potpunosti napustili Zubin Potok. Jutros su ih, navodi, ponovo zatekli ispred opštinske zgrade pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

„Predstavnicima Privremenog organa, kao ni meni, ponovo nisu dozvolili ulazak u opštinske prostorije. Škole i vrtić još uvek ne rade, a u blokadi su i sve druge institucije. Pored tzv. kosovske policije, prisutne su i snage KFOR-a u nešto većem broju nego ranije“, ističe Biševac.

"Samo deo specijalaca se povukao": Milija Biševac o atmosferi u Zubinom Potoku 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Lider ove građanske inicijative, koja ima odbornike u lokalnom sazivu Skupštine, napominje da novoizabrani gradonačelnik nije ni danas dolazio u zgradu opštine.

„Pretpostavlja se da je prema preporuci američkog ambasadora rad nastavio u Kancelariji za zajednice u Čabri. Pozdravljamo nastojanje međunarodnih zvaničnika da se aktivnije uključe u rešavanje postojećih problema i da spreče novo nasilje nad srpskim  stanovništvom. Svakako, mi kao Građanska inicijativa podržavamo ranije postavljene zahteve naroda i pozivamo sve da i dalje na miran, dostojanstven i demokratski način protestuju i da ne nasedaju na bilo kakve provokacije koje bi mogle da dovedu do nove eskalacije“, ukazuje Biševac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari