Američka administracija snažno osuđuje objavljivanje vrlo osetljivih informacija na sajtu Vikiliks i biće preduzete sve mere da se odgovorni za to, krivično gone – izjavila je juče novinarima ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, ističući da objavljivanje poverljivih dokumenata imaju potencijal da se „određeni ljudi stave u rizični položaj“.


Rasim Ljajić, ministar u Vladi Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, izjavio je juče da ne veruje da bi neke značajne informacije iz afere Vikiliks mogle da izađu na videlo, pogotovo ne kada je reč o konkretnim informacijama u slučaju lociranja i izručenja Ratka Mladića.

„Ovo što je dosad obelodanjeno više su razgovori koji su vođeni s državnicima i utisci o pojedinim političarima, nego nešto što predstavlja konkretnu informaciju o slučaju Mladić“, rekao je Ljajić novinarima, dodajući da ne veruje da bi se moglo dogoditi nešto spektakularno kada je reč o hapšenju Mladića osim objavljivanja „nekih impresija i izjava pojedinih zvaničnika“.

Kako su juče preneli crnogorski dnevnici Vijesti i Dan, američka ambasada u Rusiji u svojim ranijim izveštajima Stejt departmentu o poslovima bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Luškova pominjala je i njegove poslovne veze s Crnom Gorom. U nekim depešama američke ambasade navedeno je da je Luškov novac grada Moskve koristio i za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori. Luškov je kupio veće parcele zemljišta na poluostrvu Luštica i u mestu Žanjice kod Herceg Novog. Mediji su ranije objavljivali da je i njegova supruga Jelena Baturina navodno kupovala nekretnine u Crnoj Gori.

Podgorički listovi podsećaju i na susrete bivšeg gradonačelnika Moskve s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari