– Srbija prihvata učešće prištinskih vlasti na regionalnim skupovima samo pod imenom „Kosovo-Unmik“, ponovio je Boris Tadić juče na sastanku sa sa premijerima Slovenije i Hrvatske Borutom Pahorom i Jadrankom Kosor u Ptuju.

Srbija ce, prema Tadićevim rečima, učestvovati na konferenciji šefova država Jugoistočne Evrope na Brdu kod Kranja, koja je planirana za 20. mart, samo ukoliko predstavnici Kosova budu prisutni u formatu koji predviđen Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. „To je preduslov da Srbija na jednom takvom forumu učestvuje“, rekao je Tadić posle sastanka.

Ističući značaj konferencije koja ce biti održana 20. marta na Brdu kod Kranja, koorganizatori Borut Pahor i Jadranka Kosor poručili su da ce naglasak na tom skupu biti na pitanjima ekonomske saradnje i mogućnostima da region doprinese stabilnosti i sigurnosti čitave Evrope. Tadić, Pahor i Kosor dogovorili su se da uspostave trajnu „ličnu trilateralu“ kako bi se na najefikasniji način rešavala pitanja od zajedničkog značaja, a naredni sastanci biće upriličeni u Zagrebu, potom i u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari