Samofalov: Fajon nepodobna za vlast jer otvoreno govori o političkoj krizi 1Sastanak Bilčeka i Vučića Foto: Beta/Miloš Miškov

Tanja Fajon, slovenačka poslanica Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, predstavlja trn u oku aktuelnom režimu Srbije jer se ne libi da direktno ukaže na brojne nedostatke u vezi sa funkcionisanjem demokratije u našoj državi.

To navode za Danas predstavnici opozicije, komentarišući učestale „prozivke“ koje na račun ove članice EP stižu od predstavnika Srpske napredne stranke.

Kako je nedavno preneo portal European Western Balkans, poslanik SNS Janko Langura je u svom obraćanju na sednici Skupštine na kojoj je izglasan novi sastav Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU (POSP), rekao da će Vladimir Orlić, koji je ponovo izabran za predsednika POSP-a, „imati velikih problema sa Đilasovim evroparlamentarcima, pre svega sa Tanjom Fajon“.

On je konstatovao da je Fajon „privatizovala funkciju evroparlamentarke“ i zamerio joj na tome što Srbi u Sloveniji nemaju status nacionalne manjine.

Tanja Fajon je, podsetimo, i šefica Delegacije EP za odnose za Srbijom.

Diplomatski izvori Danasa iz Brisela nezvanično navode da očekuju da će ona biti glavna posrednica Evropskog parlamenta u predstojećoj fazi pregovora vlasti i opozicije u Srbiji o unapređenju izbornih uslova.

Očekuje se da ti razgovori počnu početkom naredne godine, uz posredovanje EP, a pored Tanje Fajon u diskusije bi trebalo da bude direktno uključen i Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, i poslanik Evropske narodne partije.

Prema našim saznanjima, Zeleni u EP će „takođe pomno pratiti razvoj situacije u Srbiji, ali neće biti deo delegacije EP koja će pregovarati sa vlastima i opozicijom, jer je običaj da timu za takve pregovore bude uključeno samo po dvoje ili troje evroparlamentaraca, koji se bave određenom državom, kao što je ranije bio slučaj sa Severnom Makedonijom“.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, kaže za Danas da je Tanja Fajon „nepodobna za ovu vlast jer je uvek otvoreno govorila o političkoj krizi i nepostojanju uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora, sa akcentom na medije koji nisu slobodni“.

– U dijalogu o izbornim uslovima ona je bila jedan od posrednika EP u tom procesu, koji nije dao konkretne rezultate i završio se bojkotom opozicije. S obzirom na stepen erozije demokratije i kontaminiranosti javnog prostora, gde ne postoji mogućnost za razmenu mišljenja, mi predlažemo da se budući dijalog vodi pod pokroviteljstvom izvršnih tela EU – Evropskog saveta i Evropske komisije i da se odredi specijalni izaslanik za pregovore između vlasti i opozicije. To je garancija da ćemo izbeći estetske korekcije, kao ustupak vlasti pred izbore. Isto tako, ostatak opozicije trebalo bi da se odredi po pitanju dijaloga, jer nije, na primer, jasno kako je Bošku Obradoviću i Dverima prihvatljivo da nakon svega iznose „konkretne, konstruktivne i dobronamerne predloge“ o direktnom dijalogu vlasti i opozicije. Valjda je svakome do sada postalo jasno da je direktni dijalog sa ovim režimom nemoguć, poručuje Samofalov.

Natan Albahari, internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana, napominje za naš list da nije siguran „šta je cilj ovih neutemeljenih napada“.

– Ako su ovo početne pozicije SNS-a pred međustranački dijalog, i pokušaj diskreditacije medijatora kroz klevete i uvrede, bojim se da ih očekuje iznenađenje.

Evropski parlament ne shvata olako napade na bilo kog poslanika, a kamoli na šefove delegacija, i pokazaće solidarnost, bez obzira na stranačku pripadnost. Primetna je promena raspoloženja unutar Evroparlamenta, pa sada čak i saveznici SNS iz Evropske narodne partije, počinju da se distanciraju, jer su sve više svesni korupcije, nepotizma kao i antievropske retorike i politike koje dolaze iz SNS-a, ističe sagovornik Danasa.

Prema Albaharijevom mišljenju, „može se očekivati da će uskoro većina evropskih poslanika prestati da blagonaklono gleda na način kojim SNS vlada u Srbiji i zahtevaće od njih da implementiraju izborne i proevropske reforme koje su već dugo u zastoju, ili će u suprotnom, kao što smo to mogli da vidimo ove godine kada nije otvoreno ni jedno nov poglavlje, put Srbije prema EU biti zamrznut. Za to će biti isključivo kriva Srpska napredna stranka i njen predsednik Aleksandar Vučić koji umesto stvarnih reformi pokušavaju da manipulacijama kupe sebi vreme na vlasti“.

Vučićeve tvrdnje o „animozitetu“

Tanja Fajon je, podsetimo, kao predstavnica EP, učestvovala u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji i prošle godine. Ona često kritikuje zvanični Beograd, naročito kada je reč o pitanjima iz oblasti vladavine prava, uključujući slobodu medija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je početkom ove godine da se slaže sa tvrdnjom funkcionera naprednjaka Aleksandra Martinovića da Tanja Fajon „gaji animozitet prema SNS“. Slične komentare izricali su još neki predstavnici naprednjaka.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari