Samofalov: Izborni uslovi se poboljšavaju u dijalogu sa strancima, ne u paralelnim razgovorima 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ono što je važno za postizanje minimuma uslova za sprovođenje slobodnih izbora postignuto je u dijalogu vlasti i opozicije kojim su posredovali poslanici iz Evropskog parlamenta. Paraleni dijalog koji vlast vodi sa strankama od kojih neke i nisu opozicija nas ne zanima, kaže za Danas generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov.

Dok iz Dveri, koje su bile deo dijaloga bez stranaca poručuju da Sporazumu koji je u petak potpisan u Skupštini, ima dosta konkretnih poboljšanja izbornih uslova, da nije dobijeno sve što je „bojkot opozicija“ tražila, ali da je to „maksimum u ovom trenutku od ovakve vlasti, a iz DJB da su od 41 usvojenog člana sporazuma 13 predlozi tog pokreta, ostatak opozicije uopšte nije zainteresovan za ono što u tom sporazumu napisano i da li uopšte ima pomaka koji će poboljšati izborne uslove.

SDS je za razliku od SSP, DS, NS, PSG, PZP, inicijativu Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju, koji su ili napustili dijalog sa strancima ili ne učestvuju u sprovođenju mera iz tog dijaloga, ostao u njemu i trudi se da svojim učešćem u sprovođenju dogovorenog poboljša izborne uslove.

Imajući u vidu ovu situaciju, pitali smo ih šta misle o Sporazumu iz dijaloga u kojem nisu učestvovali.

– Ono što je za SDS bilo važno u cilju postizanja minimuma uslova za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora, usvojeno je uz posredovanje sa predstavnicima EP. Pregovori koje vlast uporedno vodi sa strankama, od kojih mnoge i nisu opozicija i čiji lideri rado ispijaju vino sa Vučićem, nije nešto što nas zanima – naveo je Samofalov.

Prema njegovim rečima, suštinsko pitanje je da li će se primeniti sve ono što je dogovoreno u pregovorima uz posredovanje EU, i mi ćemo upravo taj proces pažljivo pratiti.

– Za sada smo uputili naše predloge za članove nadzornog tela za medijsko praćenje izbornog procesa i očekujemo početak rada ovog privremenog organa – rekao nam je Samofalov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari