Zanimljivo je da vest o hapšenju čoveka u Srbiji za koga postoji sumnja da je Ratko Mladić nije napre objavljena u toj državi, već u susednoj Hrvatskoj, piše Gardijan. To potvrđuju i neki mediji iz regiona, a Britanski list navodi da je na internet sajtu zagrebačkog Jutarnjeg lista obelodanjeno da je specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsila čoveka pod imenom Milorad Komadić, koji fizički veoma podseća na Mladića.

Gardijan ističe da su pojedini koji su imali prilike da upoznaju Mladića opisivali jednog od dvojice najtraženijih haških begunaca kao hrabrog, tvrdoglavog čoveka, bez smisla za humor i izvrsnog šahistu. Prema pisanju londonskog lista, Mladić je za razliku od nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića shvatio prvo i zlatno pravilo skrivanja, odnosno da se svojski trudio da bude neupadljiv.

Mnogi bosanski Srbi zavetovali su se Mladiću da će ga slediti do smrti, a njihovo obožavanje graničilo se s patološkim stanjem, ocenjuje Dnevni telegraf. U tekstu se naglašava da je uhapšeni general tokom rata u Bosni i Hercegovini na Zapadu stekao reputaciju surovog čoveka, kao i da je slovio za oličenje arogancije. Ilustracije radi, Mladić je samom sebi dao nadimak Bog i postojale su tvrdnje da je imao stado koza koje je nazvao po imenima zapadnih lidera koje je prezirao, dok je nekoliko sati pre masakra u Srebrenici delio bombone muslimanskoj deci okupljenoj na gradskom trgu, uveravajući ih da će sve biti u redu, a jedno od njih mazio je po kosi. „Ta slika je zauvek urezana u pamćenje onih koji su preživeli zločin u Srebrenici“, piše Dnevni telegraf.

Britanski list takođe tvrdi da je Mladićeva plahovitost doprinela njegovoj popularnosti među bosanskim Srbima, koja nije umanjena ni nakon što se navodno posvađao sa Karadžićem 1994. „Opsednut istorijom svog naroda, Mladić je video rat u Bosni, u kojem je stradalo više od 100.000 ljudi, a 1,8 miliona ostalo bez krova nad glavom, kao šansu da se osveti za petovekovnu tursku okupaciju Srbije, a bosanske muslimane podrugljivo je nazivao Turcima“.

Vodeće ruske agencije objavile su juče vest o hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića sa oznakom „hitno“. Itar-tas je preneo izjavu predsednika Borisa Tadića da njegovo hapšenje otvara vrata Srbiji ka Evropskoj uniji. RIA Novosti je takođe prenela detalje konferencije za novinare srpskog predsednika, posvećene hapšenju Mladića, ali je ukazala da je Tadić odbio da iznese detalje hapšenja.

Naslovi i detalji

Jutarnji list: Krvnik iz Srebrenice

Figaro: Dželat iz Srebrenice

Mond: Lazarevo, na severu Bosne

AVAZ: Mnoge majke umrle su Čekajući na hapšenje

Novi list: Simbol brutalne politike genocida i etničkog čišćenja

Večernji list: Ko će dobiti nagradu od 10 miliona evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari