Samovolja vlasti ili politikanstvo opozicije 1Foto: vikipedia

Nakon što je odbornička većina, predvođena naprednjacima, odbila da u dnevni red sednice užičke skupštine, na predloge DS i Dveri, uvrsti informacije o kvalitetu vode za piće i vazduha u gradu i pošto je kasnije, nakon rasprave o rebalansu budžeta, predsednik Skupštine uskratio repliku i diskusiju Ivanu Filipoviću, zameniku predsednika odborničke grupe DS, odbornici te stranke su napustili sednicu.

Opoziconi odbornici su optužili užičku vlast za samovolju i gušenje demokratskih tekovina, dok predstavnici vlasti to odbacuju i tvrde da poštuju Poslovnik o radu Skupštine grada.

– Na toj, kao i na drugim sednicama, vladajuća većina na čelu sa SNS i predsednikom skupštine, pokazuje veliku dozu samovolje, gušenja demokratije, a sve u cilju prikrivanja nesposobnosti aktuelne vlasti, saopštio je Gradski odbor DS i naveo da je skupštinska većina odbila raspravu o kvalitetu vode i vazduha u gradu i time „pokazala da je ne zanima zdravlje građana Užica, posebno dece“.

Reagovao je i LDP i saopštio da „velika doza samovolje vladajuće većine u Gradskoj Skupštini preti da ozbiljno naruši demokratski rad, kao i demokratsku atmosferu koja je godinama stvarana u užičkoj skupštini“.

– Odbornici većine se ponašaju kao najobičnija glasačka mašinerija. Bez obzira na argumentaciju, obrazloženja i zalaganja opozicionih odbornika, većina njih uopšte ne učestvuje u raspravi, već samo u glasanju i to tako što odbacuju sve predloge opozicije, ističe Gradski odbor LDP.

Uzvrativši da je samo poštovao Poslovnik o radu skupštine, Branislav Mitrović (Pozitivno Užice) je citirao odredbe tog dokumenta i objasnio da Filipović nije imao pravo na repliku, jer nije bilo uvredljivih izraza na račun stranke kojoj pripada, ali ni kasnije pravo na diskusiju, jer je ta odbornička grupa potrošila vreme po tački dnevnog reda o kojoj se raspravljalo.

– Nema nikakvog uskraćivanja prava na govor, samovolje ili gušenja demokratije. Filipović je tražio repliku na izlaganje gradonačelnika Petkovića koji, u svom izlaganju, nije pomenuo starnku, ni bilo koga, niti se uvredljivo izražavao o odborničkom klubu. Filipović ni po jednim osnovu nije imao pravo da govori i takva mogućnost mu je uskarćena na osnovu Poslovnika, rekao je Mitrović.
O predlozima DS i Dveri da se dnevni red uvrste informacije o kvalitetu vode za piće i vazduha u gradu, Mitrović je rekao da se „dnevni red utvrđuje pre sednice, na sastancima predstavnika svih odborničkih grupa, ali da predstavnici DS tom sastanku nisu prisustvovali“.

– Na poslednjem sastanku dogovodili smo se da, radi efikasnijeg rada, rasprave o rebalansu budžeta i rebalansu bužeta JP Direkcija za izgradnju budu spojene, ali na taj sastanak predstavnik DS nije došao i nemaju pravo da nam bilo šta spočitavaju, poručio je predednik užičkog parlamenta.
Navodeći da „teme o kvalitetu vode za piće i aerozagađenje ne smeju da budu politizovane i da se koriste za politička prepucavanja“, Mitrović je kazao da su to „ozbiljne teme i da su za raspravu o njima potrebne ozbiljne priprema i konsultacije sa užičkim Zavodom za zaštitu javnog zdravlja, kako bi usvojeni zaključci bili primenljivi“.

– Aerozagađenje i vodosnabdevanje nisu teme samo jedne političke partije, jedne garniture vlasti i jednog gradonačelnika, već su to dugogodišnje teme koje nećemo rešiti tako što ćemo na sednici skupštine svaljivati odgovornost sa jedne garnuture na drugu garnituru, rekao je Mitrović i naveo da odbornici, nakon svakog zasedanja, imaju pravo da postave odbornička pitanja, ali i da ponude rešenja problema u vidu predloga odluka koje će upututi Skupštini.

 

Voda ispravna za piće

– Voda za piće koja se distribuira građanima Užica je higijenski ispravna i zdravstveno bezbedna na osnovu bioloških, bakterioloških i fizičko-hemijskih ispitivanja izvršenih u Zavodu za javno zdravlje Užice u novembru 2016. godine, saopštio je juče taj Zavod, uz isticanje da se kontrola obavlja redovno, na osnovu ugovora između JKP „Vodovod“ Užice i tog Zavoda.

 

Rebalans budžeta’]

Skupštinska većina je usvojila drugi ovogodišnji rebalans gradskog budžeta, koji je sada planiran u iznosu od 2,570.000.000 dinara, odnosno 3,8 miliona dinara više od prethodnog, što je posledica izmena Zakona o budžetskom sistemu kojom je predviđeno da javna preduzeća, direkcije i fondovi ne mogu da budu indikektni korisnici budžeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari