"Sandra Božić nagrađena za vređanje političkih protivnika": Sagovornici Danasa o uručenju replike srpskog srednjevekovnog mača poslanici SNS-a i Milošu Jovanoviću 1Foto: Printscreen Youtube

„Sramotno. Srpska vojska je pala na najniže moguće grane“, jedan je od komentara sagovornika Danasa na dodelu replike srpskog srednjevekovnog mača Sandri Božić, članici Srpske napredne stranke i potpredsednici parlamenta Srbije. Dodaje se da je Božićeva nagrađena za dosadašnje verbalno nasilje prema političkim protivnicima.

Naime, povodom završetka školovanja 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficira 66. klase General-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“, poslednjeg dana juna ministar odbrane Miloš Vučević uručio je replike srpskih srednjovekovnih mačeva polaznicima 12. klase Visokih studija bezbednosti i oficirske sablje trojici prvorangiranih polaznika 66. klase Generalštabnog usavršavanja.

Zanimljivo je da su sablje dobili i potpredsednica skupštine iz redova SNS-a Sandra Božić, kao i predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović, inače i predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke kaže da je iz medija video da se radi o nagradi koja je dobijena zbog pohađanja Visokih studija bezbednosti i odbrane, koje su do sada bile vrlo elitne i prestižne studije u okviru Vojske Srbije, vojske koja ima dugu i ozbiljnu tradiciju.

“ Smatram da je u toj školi mesto oficirima, a ne političarima. Tako i kod dobijanja nagrada, verujem da one treba da idu u ruke profesionalaca koji bi sutra branili našu domovinu, a ne u ruke političara kojima to služi za promociju“, kaže Jovanovoć, a Danijela Nestorović funkcioner stranke Zajedno, čitav taj događaj opisuje jednom rečju-sramotno.

“ Srpska vojska je ovim činom pala na najniže moguće grane. Strašno je koliko se obesmišljava sve čega se dotakne Aleksandar Vučić. Sandra Božić!!!??? Koje su njene zasluge? Šta je to ona učinila za Vojsku Republike Srbije? Meni je žao što Vojska ćuti na ovaj sramni čin“, ističe Nestorovićeva , dok Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke smatra da to što je Sandra Božić dobila repliku srednjovekovnog mača predstavlja mali korak za Sandru Božić, a veliki za Vojsku Srbije.

Za Mladena Mrdalja, politikoga dodela mača poslanici SNS je simbol propasti kako našeg političkog, tako i našeg bezbednosnog sistema.

„Ne postoji nikakav dokaz da pogađanje te akademije na bilo koji način doprinosi povećanju znanja i stručnosti naših političkih lidera. Naprosto, radi se o diplomi za sujetu – što veći mač, to veći osećaj samopoštovanja i osećaja bitnosti, a bez ikakve suštine i podloge. Tu akademiju, kao i Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, treba potpuno ukinuti, jer ničemu ne služe“, navodi Mrdalj.

Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka smatra da je dodela mača Sandri Božić bila prilično komična ceremonija čiji motiv nije do kraja jasan.

“ Ova ceremonija dosta govori o osionosti vlasti u Srbiji koja sama sebi dodeljuje priznanja za sve i svašta. Sandri Božić, priznanje možda može da dodeli njena partija, ali nikako država. Ovo joj je verovatno partijska nagrada za vređanje političkih protivnika i širenje mržnje prema njima“, navodi Pavićević, a Đorđe Miketić
poslanik Zajedno- Moramo dodaje -pod mač, seko.

Miketić napominje da ovaj posprdni rijaliti koji naprednjaci igraju sa našom državom i društvom ulazi u poslednju, najdekadentniju i najbizarniju fazu.

„Pogubili se ljudi, ne znaju kako da odgovore više na proteste i blokade koje se šire Srbijom. Pogledajte samo lice Miloša Jovanovića, najtužnije lice tog prisilnog medijskog vitezovanja“, zaključuje Miketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari