Sankcije Rusiji smanjile bi podršku građana, ali propagandna mašinerija to može popraviti: Da li je Vučić spreman da okrnji svoj rejting? 1Foto: EPA-EFFE/VASSIL DONEV

Interesu Srbije i njenih građana, na koji se vlast pozivala u obrazlaganju razloga zbog kojih ne uvodi sankcije Rusiji, dodata je u poslednje vreme i njihova većinska volja.

Ministaraka za evropske integracije Jadranka Joksimović je uoči objavljiavanja izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, gostujući na RTS, navela da je svesna koliko je neuvođenje sankcija promenilo imidž Srbije u svetu i da je svesna da nas to mnogo košta, ali da bi koštalo „ne vladu nego državu“ i kad se ne bi slušalo šta građani misle.

Juče je taj stav ponovila i mandatarka Ana Brnabić, rekavši da ostaje pri stavu da sankcije Rusiji nisu u najboljem nacionalnom interesu Srbije.

– Takođe, nisu nešto što naš narod podržava, jer je bio predmet sankcija i znamo koliko ljudi trpe – rekla je Brnabić.

I zaista većina građana Srbije, njih oko 80 odsto, prema istraživanjima javnog mnjenja, protivi se sankcijama Ruskoj Federaciji, a poznato je da predsednik SNS, Aleksandar Vučić, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, redovno biva izveštavan o narodnom pulsu. Čak dva puta nedeljno, kako je sam rekao, što se može tumačiti i kao njegov strah od spuštanja njegovog rejtinga, pa svoje odluke najpre testira putem istraživanja, a čini se da se konačna odluka o sankcijama još dugo ne može odlagati.

U takvim okolnostima, postavlja se pitanje da li bi zbog uvođenja sankcija vladajućoj partiji i njenom lideru drastično opao rejting, budući da je, Vučić posle „političkog preobražaja“, uspeo da nekadašnjim radikalima učini prihvatljivom ideju evropeizacije Srbije, a od tad i da pregrmi mnoge lične i bočne afere.

U istraživačko-izdavačkom centru Demostat nam kažu da zadatak ozbiljnih državotvornih političkih elita nije da podilaze javnom mnjenju već da donose teške odluke u interesu građana i zemlje.

Od dolaska SNS na vlast, naročito od 2014. godine, značajno je podignut nivo antizapadnog i proputinovskog raspoloženja i sad je, kako procenjuju u Demostatu, on žrtva te propagande koju su vodili provladini mediji, televizije sa nacionalnom frekvencijom, štampani tabloidi, uključujući i javni servis.

U Demostatu navode da izolacija Srbije od strane Zapada i EU, takođe ne bi kratkoročno toliko oštetila SNS i Vučiću ali bi srednjeročno i dugoročno nanela nenadoknadive gubitke građanima i državi. Jer, kako dodaju, sve zavisi od političke volje Vučića.

„Od tog udara se ne bi oporavio onaj ko bi bio odgovoran za tako nešto“, ukazuju u Demostatu.

Izvršni direktor agencije Faktor plus, Predrag Lacmanović, za Danas kaže da se uvođenje sankcija neće desiti preko noći.

– Za takvu veliku odluku, javno mnjenje se pripremi. Ne kažem da se manipuliše građanima, ali im se mora objasniti da postoje određene konsekvence zbog kojih ako se nešto desi cela zemlja zajedno sa građanima ima da trpi. Ma koliko da kod naših građana postoje emocije prema Rusiji, negativni odnos prema uvođenju sankcija, jer smo mi tako nešto doživeli, ili postoji strah i od sankcija i odlaska investitora, ako građani ako budu upozoreni i ako im lepo bude objašnjeno šta to znači za njihov i život njihove dece, ekonomsku budućnost, onda to može da se amortizuje odnosno da bitnije ne utiče na rejting stranke. A možda je predsednik SNS i Srbije i sreman da okrnji čak i malo rejting zadar interesa Srbije – navodi Lacmanović.

Prema njegovim rečima, Vučić time može i da dobije.

– Mudrom politkom, ako će uvođenje sankcija to značiti, on opet dobija poene na nekoj drugoj strani koju ranije nije imao. Jer politika je oblast gde uvek postoji solucija u kojoj možete dobiti i u kojoj možete izgubiti – zaključuje Lacmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari