Ne sumnjam da je samo hapšenje Ratka Mladića bilo planirano za dan u kojem je Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, posetila Beograd. To je bio pogodan politički trenutak, sa stanovišta procene srpskih vlasti, i to je nešto što se moglo očekivati – ocenjuje za Danas Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo.


Ona, međutim, ukazuje i da bi bilo realno očekivati da bi srpske vlasti, samo da su mogle, rado izbegle najnovije negativne ocene glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca. Dakle, kako smatra, sam momenat hapšenja je bio planiran za posetu Eštonove, ali lociranje se desilo nedavno.

– Koje su to službe koje su sve vreme imale podatke o tome gde se nalazi Ratko Mladić i ko je sve učestvovao u toj mreži, pitanja su koja će izvesno dugo pratiti ceo slučaj njegovog hapšenja. Međutim, čin hapšenja prvi put Srbiju stavlja u poziciju koja nudi nove šanse. Vrlo je značajno to što je predsednik Srbije objavio tu vest, što je do kraja sprovedena formalna procedura. Tadić je rekao da je ponosan na čin hapšenja, odnosno na ono što su učinile institucije i državni organi – naglašava Nataša Kandić.

Prema njenim rečima, isticanje tvrdnje da je hapšenje Mladića bilo i tehničko pitanje, ne ide u prilog ostvarenju javnog interesa.

– Nama ovo hapšenje mora da otvori novi put, da pronađemo novi izlaz, a u kontekstu omogućavanja javne debate o zločinima koji su se dogodili tokom devedesetih godina. U tom smislu, čin hapšenja Mladića, uz našu regionalnu inicijativu za REKOM, može da otvori prostor da se ta debata u cilju dostizanja istine odvija na pravi način – smatra naša sagovornica.

Kandić zaključuje da se hapšenjem Mladića otvara polje za pomirenje, kao i da je poslata poruka koja nedvosmisleno podržava pravdu i potrebu za pravdom, zbog žrtava i odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari