Šapić nakon izbora za gradonačelnika poručio da će nastaviti da se bori kao Brus Li, odgovorio i hoće li prestati sa ignorisanjem pitanja N1 i Nova 1Foto: Vojin Radovanović

Aleksandar Šapić, novoizabrani gradonačelnik Beograda, na pitanje da li će nastaviti da bude u permanentnoj defanzivi i da se brani kao Brus Li, kako je to sam jednom rekao, protiv različitih neprijatelja, odgovorio je da to očito daje rezultate jer je i dalje tu gde je.

Šapić se obratio novinara nakon što su ga odbornici Skupštine grada Beograda izglasali na mesto gradonačelnika.

„A da li ću ostati takav kako ste rekli, ko Brus Li, vidite da to daje rezultate. Evo me ovde i dalje. Što se mene tiče ja se nikom nikada nisam oovukao u žuivotu. Nekad sam dobijao, nekad sam gubio. Ali do svoje 46 godine još nema osobe koja može reći da sam se bez borbe pomerio ni u čemu što sam radio, tako ću nastaviti i ove četiri godine, da radim na najbolji način ono što znam. Da na svaki napad odgovorim svi sredstvim anormalnim koje ja imam, ali da se povučem to teško da možete od mene da vidite“, rekao je.

Šapić je rekao da razmišlja da prekine s praksom neodgovaranja na pitanja N1 i Nova S, te rekao da ukoliko su spremni da objektivno izveštavaju nema problem ni na jedno njihovo pitanje.

„Da ja kada dođem kući i gledam sve ono što se nije desilo, koristeći sve mehanizme koje i Vi i vaše kolege imate da plasirate određenu informaciju, to stvarno nisam mogao. Možda možemo da pokušamo iz početka. Nisam ja vama prestao da odgovaram na pitanja, jer ih se plašim“, rekao je Aleksandar Šapić.

Poručio je da se neće ni pred kim povlačiti, a da od novinara ne očekuje da ga podržavaju već da objektivno izveštavaju.

Šapić je poručio da je srećan sto Beograd izlazi iz vanrednog stanja, zadovoljan jeste ali „nije sklon euforiji“.

Nista mi nije palo s neba pa nije ni ovo, poručio je.

Odlazeći gradonačelnik

Šapić je saopštio da nema ambicije da se posle ovog mandata kandiduje za novi, da će to biti 18-19 godina u lokalnoj politici. Sad možete da me zovete odlazeći gradonačelnik, rekao je.

„Jel se sećate kada ste me zvali „odlazeći“? Ja sam vam rekao da me zovete „dolazeći“. Sada možete da me zovete odlazeći, jer nemam ambicije da se posle ovog mandata ponovo kandidujem“, izjavio je na konferenciji za novinare.

Napomenuo je da će u ovom, prem njegovim rečima, „odlazećem periodu“ odraditi „velike stvari“ naglasivši značaj projekta EXPO2027 rekavši da treba da bude motor za privredu u čitavoj Srbiji, usput podsečajuči da su sve ingerencije vezane za ovaj projekat premeštene sa gradskog na republički nivo.

„Manojlović, izgleda, bolje podmićuje“

Šapić je po pitanju navoda da su pokušali da podmite odbornika Milana Ljutovca da se podrži SNS nakon prošlih izbora, rekao da će o tome sud doneti presudu, ali da čak i da jesu to nisu uspeli, jer izgleda da Savo Manojlović, lider Kreni-Promeni bolje podmićuje s obzirom da je Ljutovac prešao iz Birani Beograd u Kreni-Promeni.

Negirao je da je ikada imao komunikaciju s Ljutovcem, osim par poruka preko društvene mreže kada je reagovao jer je ovaj odbornik, kako je rekao, pričao neke gluposti.

Zgrada Generalštaba da se privede nameni

O prodaji i rušenju kompleksa nekadašnjeg Generalštaba u centru grada gradonačelnik je rekao da „nije u toku“, ali da smatra da taj prostor treba da bude „privedena nameni“ i da veruje da će Vlada Srbije po tom pitanju doneti rešenje „u najboljem interesu građana“.

„Nisam u toku što se tiče Generalštaba ali smatram da ta zgrada treba da se privede nekoj nameni. Verujem da ćemo posle 25 godina dobiti deo grada kakav zaslužujemo“, rekao je gradonačelnik.

Sajam ne može da odgovori izazovima koje ima Beograd

Upitan šta će se dešavati sa Beogradskim sajmom, gradonačelnik je rekao da je to pitanje „preuzela Republika“ ali i ocenio da na lokaciji na kojoj se danas nalazi, „ne može više da odgovori izazovima koje ima grad Beograd“.

„Lokacija novog sajma, pored Nacionalnog stadiona i sa velikim parkingom, je nešto što je neophodno Beogradu“, rekao je gradonačelnik i dodao da „sigurno zna“ da Hala 1, koja je zaštićena zakonom, neće biti „dirana“.

Najavio je da će budžet biti usvojen u narednih sedam dana, i da će to pomoći da se „prevaziđe leto“, zbog svih problema koje je sa sobom nosilo privremeno finansiranje.

„Više od 250 miliona evra godišnje za funkcionisanje GSP Beograd“

Na pitanje o preraspodeli linija gradskog previoza i davanju privatnicima, Šapić je ukazao da država daje više od 250 miliona evra godišnje za funkcionisanje GSP Beograd, a oni od grada naplaćuju svaku liniju, skuplju po kilometru nego privatnici.

Pored toga, podsetio je on, grad kupuje autobuse, daje razne subvencije i plaća troškove GSP i njihovih autobusa, a da ne zna gde taj novac odlazi, i dodatno i plaća kazne i „penale“ za GSP.

Šapić je objasnio da će grad, davanjem linija privatnicima, imati daleko manje plaćanje po kilometru, ali i nove, zanovljene autobuse, bolje nego one GSP.

Prema njegovim rečima, tome se ne protive svi sindikati GSP, nego samo par njih, 0,1 odsto i zato grad neće da dozvoli da ih oni reketiraju.

„Srpski most“

Uklanjanje Starog savskog mosta Šapić je najavio za početak jeseni. Objasnioje da ovaj most ne odgovara potrebama Beograda usput ga nazivajući „nemačkim“ i „nacističkim

„Trebalo bi u toku leta da bude zatvoren za automobile, da ostane samo tramvaj da ide preko njega. I tad imamo neke dve i po godine, do kraja 2026. da most bude završen. Ja ću početi da Stari savski most zvati Novi srpski most, jer ako smo mogli sa 70 godina da imamo ‘stari nemački most’, možemo da imamo i Novi srpski most koji će biti na ponos svih nas. Ja ću ga zvati Novi srpski, a sad da li će se tako i zvanično nazvati, pokazaće vreme“, rekao je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari