Titoisti i antititoisti na istoj listi: Kako se slažu socijalisti i Šapić? 1Foto FoNet Milica Vučković

Tačno nedelju dana pre izbora u Beogradu socijalisti su odlučili da svom kandidatu za gradonačelnika Aleksandru Šapiću “gurnu prst u oko”, poručivši mu da mu ideja oko preseljenja Tita iz Kuće cveća u Kumrovce neće nikada proći.

Iako je Šapićeva inicijativa o preseljenju Tita, možda po malo i zaboravljena, zbog gorućih nacionalnih pitanja, kojim se bavio prethodnih dana, socijalisti su je baš zgodno izvukli „iz fioke“ u foto – finišu kampanje.

I ne, nisu je izvukli, da bi podržali svog kandidata za gradonačelnika Beograda u nameri da Tito počiva u Kumrovcu, naprotiv.

Na nekadašnji „Dan mladosti“, 25. maja, više desetina socijalista okupilo se ispred Kuće cveća kako bi položili venac na grob nekadašnjeg predsednika SFRJ, a usput i da poruče da se Tito odatle neće premeštati.

“Mi socijalisti smo decenijama gradili, stvarali i borili se za jednakost, ravnopravnost i mir. Čuvaćemo tradiciju i sećanje na antifašističku borbu, a jedan od simbola te borbe jeste i Josip Broz Tito, zato smo danas ispred Kuće cveća poslali jasnu poruku da nikada nećemo dozvoliti reviziju naše slavne istorije”, rekao je predsednik omladine socijalista Filip Bukilić.

Nije ovo prvi put da su socijalisti regovali na inicijativu pretedentna na funkciju prvog čoveka glavnog grada, ali jeste prvi put da su u sred kampanje “gurnuli prst u oko” sopstvenom kandidatu.

Jasnu poruku poslali su i kada se u glavi Aleksandra Šapića rodila ideja o preseljenju, tada je član predsedništva SPS i istoričar Predrag Marković kazao da nije saglasan sa tom inicijativom.

„Doktor Šapić možda ne zna da postoji drugi muzej srpske istorije, a da je Muzej Jugoslavije najposećenija muzejska ustanova u regionu“, izjavio je Marković.

Da inicijativa neće proći rekao je i istaknuti funkcioner SPS Toma Fila.

„Prvo bi Kumrovec morao da poželi Broza da bi bio tamo sahranjen. Sem toga, treba preispitati kakva je uloga tog čoveka u istoriji Jugoslavije, pa onda i u istoriji Srbije. On je bio na vlasti 35 godina i u Srbiji su mu sve vreme povlađivali“, kazao je Fila.

Iako su socijalisti povlađivali naprednjacima gotovo uvek, izgleda da je Tito crvena lina i da se tu neće „složiti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari