Šapićev poziv koji se (ne)odbija 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO/MIODRAG TODOROVIĆ)

Još par dana odstalo je predstavnicima opozicije da se jave na “konkurs” gradonačlenika Beograda Aleksandra Šapića, da budu direktori “Apoteka Beograd” koje će Grad najverovatnije prodati zbog problema u funkcionisanju i konstantne potrebe za subvencijama plata zaposlenih.

Za višegodišnji problem Apoteka, Grad nema racionalno rešenje, kako je rekao Šapić, pa je izneo neočekivan predlog, da se opozicija dokaže u rešavanju problema.

Možda bi Šapićeva ponuda ostala neprimećena da se nisu javila dvojica kandidata, Branimir Kuzmanović, predsednik Gradskog odbora DS i Vladimir Kovačević, predsendik Nova-Da se struka pita.

Obojica smatraju da u kratkom roku mogu Apoteke da “izvedu na zelenu granu”.

Kuzmanović kaže da mu treba 200 dana, a cilj je sprečavanje da ustanova, koja proizvodi više od 150 galenskih lekova u svojim laboratorijama i koja je tokom pandemije pokazala koliko je važna u spasavanju života stanovnika Beograda, treba da bude sačuvana od privatizacije.

Kovačević tvrdi da nema kvalifikovanije osobe od njega za taj posao i ukazuje na to da duže vreme upozorava na lošu sudbinu Apoteke Beograd, na loš položaj generičke proizvodnje lekova u Srbiji i apsurd da lek košta manje od suplementa koji samo na duži rok pomaže”, te da je Apoteku Beograd razorio loš menadžment i vođstvo Jasminke Bjeletić, dugogodišnjeg formalnog direktora te ustanove.

Da li je očekivao da će opozicija, koja je vrlo glasno kritikovala nameru da Apoteke budu prodate, prećutati ovu ponudu, ili se zaista nadao da će se neko javiti, nije poznato, ali će ubrzo biti jasno da li je bio ozbiljan, budući da je opoziciji dao rok da do petka predloži kandidate za direktora.

Ukoliko se ispostavi da je ipak bio neozbiljan, to će govoriti o njegovom odnosu prema ovom problemu.

Marko Vujić, docent FPN, za Danas kaže da je ovo još jedna u nizu političkih igara, koja će nesumnjivo zabaviti građane, pa i medije.

– Shodno tome, metaforično bih to predstavio, Apoteke Beogred su pacijent sa prilično lošom kliničkom slikom, i kao takav je ponuđen opoziciji na lečenje. Problem se javalja jer će novi tim lekara, koji se javlja na konkurs, lečenje vršiti u bolnici kojom ne rukovodi, i pitanje je kakvu će podršku osoblja i uprave imati. Sa aspekta logike, a narodnim rečnikom to bi bila „koska“ vlasti koju opozicija željna dokazivanja u rukovođenju prihvata, verovatno ne previše svesna da se delić sistema (apoteke Beograd) ne može popraviti bez pomoći samog sistema (grad Beograd). Daljom analogijom se nameće – da sistem može/hoće da popravi taj deo, već bi to učinio, sam – objašnjava Vujić ovaj Šapićev poziv i reakciju opozicije.

Slično misli i Nikola Jovanović, osnivač i direktor Centra za lokalnu samoupravu. On nudi Šapiću da postane direktor Centra za lokalnu samoupravu, a da ostavi Beograd na miru.

– Šalu na stranu, on se nije nadao da se niko neće javiti, on se nadao da će se neko upecati na njegov poziv. Ako već priznaje da nema kapacitet da reši probleme, što ne ponudi ključne resore stručnjacima ili opoziciji: urbanizam, investicije, javni prevoz. Pa nije baš da je sve u Beogradu sredio, a da su samo apoteke problem – kaže on za Danas.

Dodaje da je to poruka koju Šapić šalje, a da opozicija treba da odgovori predlogom da podnese ostavku. Jovanović predlaže da se formira gradska vlada stručnjaka, ili raspišu novi izbori.

Dok Saša Paunović, predsednik Izvršnog odbora DS i bivši predsednik opštine Paraćin za Danas kaže da je Šapićeva ponuda potpuno neozbiljna.

– Vlast se bavila Apotekama godinama i upropastila ih je i sad daje kao izazov opozciji da popravi ono što su oni pokvarili. Jasno je da je reč o neozbiljnoj ponudi i izvesno je da je cilj, kao i u drugim lokalnim samoupravama gde vlada SNS, da se poslovni prostor i imovina rasproda. Bavljenje apotekama, da one budu u funkcji i uspešne, a u konkurenciji sa privatnim, zahteva posvećenost lokalnih vlasti. Bez toga nema uspeha – navodi on.

Smatra da Šapić sigurno neće prihvatiti Kuzmanovićevu ponudu i da za to neće imati nikakav izgovor, budući da SNS ne trebaju izgovori ni za šta.

– Može se očekvati da za koju godnu SNS, ne samo Šapić, ponude Srbiju nekom da je popravi pošto su je upropastili. Možda se neko i javi – zaključuje on.

Opozicione partije reagovale su na nameru Grada da proda Apoteke beograd i uglavnom smatraju da je ova ustanova godinama uništavana sa ciljem da bude privatizovana i da naprednjaci zarade.

U toku je prikupljanje potpisa za peticiju protiv privatizacije preduzeća koju je pokrenula politička platforma Solidarnost. A u petak je održan i protest zaposlenih ispred Gradske uprave zbog najavljenog gašenja te ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari