Saracin: Evropski statut za ZSO je usluga Kosovu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je danas da Nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština (ZSO) koji je izradila Evropska unija dobar i da je stvar političke volje na Kosovu da li će biti napretka oko pitanja formiranja ZSO, dodavši da je prosleđivanje Nacrta statuta usluga za Kosovo, preneo je Radio Kim.

Imate Nacrt koji je napisala EU i vaši najveći prijatelji i partneri, to je dobar nacrt i sačinili smo ga. Recite da ne želite ovaj draft, ali onda niste u skladu sa onim što ste opisali kao očigledno. Možete da se kandidujete za nemački parlament, postanete kancelar i onda promenite politiku. Za sada, mi mislimo da je to dobar nacrt, to je nacrt Kvinte i EU i mi želimo da ga prihvatite, poručio je Saracin.

On je na panel diskusiji u Prištini konstatovao da je Kosovo to moglo da uradi, kao i da i dalje misli da se srpska politika možda ne bi bitno promenila ili ne, „ali onda bi vas to odvelo u Savet Evrope da ste ga poslali na Ustavni sud“.

Nemački diplomata je podsetio da je prihvaćen Osnovni sporazum a potom i sporazum u Ohridu, i da je EU sledila plan primene tog sporazuma.

Sledeći korak u tom implementacionom sporazumu je bio da se ide napred sa nacrtom (statuta) ZSO. Imali smo prezentaciju u Briselu, Nacrt koji je predstavljen nije bio u skladu sa našom pozicijom. Mi smo zato predstavili nacrt u bliskoj saradnji i to je situacija u kojoj smo… U ovom trenutku je pitanje političke volje napredak u vezi sa ovim nacrtom ili ne, objasnio je Saracin.

Prema njegovom mišljenju, prosleđivanje Nacrta Ustavnom sudu usluga je za Kosovo, ali da je, na kraju, u pitanju politička volja da se zaista ide dalje sa uspostavljanjem ZSO, da ili ne.

Saracin je kazao da ne želi da polemiše oko pitanja ko je izradio Nacrt statuta za ZSO.

Ne bih da ulazim u tehničke argumente, poput onih ko je izradio Nacrt. Kao, da Nacrt dolazi od strane srpskih partija na Kosovu, zar ne bi onda bio momentalno prihvaćen u kosovskoj javnosti, jer bi sigurno bio bolji od nacrta koji su napisali vaši najbolji partneri, zapitao je Saracin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari