Saradnja Kragujevca i Budve: Carević predložio, Dašić prihvatio 1Foto: V. G.

Skupština Kragujevca je donela danas odluku o uspostavljanju saradnje grada sa opštinom Budva u Crnoj Gori, kako je navedeno, uvažavajući tradicionalno prijateljstvo i istorijsku povezanost dva naroda.

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga i zamenica šefa odborničke grupe SNS-a Biljana Ilić Stošić je rekla da će biti potpisan sporazum o saradnji Kragujevca i Budve koji znači jaču i bolju privrednu i kulturnu saradnju, uz mogućnost zajedničkog apliciranja ka medjunarodnim fondovima.

„Ovajsporazum se s pravom može nazvati sporazumom o bratimljenju. Dugi niz decenija postoje čvrste veze izmedju Kragujevčana i gradjana Budve“, rekla je Ilić Stošić na sednici Skupštine.

Narodna poslanica SNS-a Nataša Jovanović je navela da je početna inicijativa najpre došla sa budvanske strane i prethodnog gradonačelnika Marka Carevića, a gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić se sa tim saglasio.

Ona je izrazila očekivanje da će akt o uspostavljanju saradnje kasnije biti akt bratimljenja.

„Budva je zaista klica srpske duhovnosti i snage, a pre svega srpski Grbalj koji obuhvata opštinu Budva i koji je još u srednjevekovnoj državi služio na ponos čitavom srpskom narodu“, kazala je Jovanović.

Dodala je da je kroz istoriju tamošnji narod stradao i borio da očuva srpsku duhovnost, Srpsku pravoslavnu crkvu i sve svetinje na području „prelepe“ opštine crnogorskog primorja.

Jovanović je rekla da je gradonačelnik Budve Carević, kao i njegov naslednik, više puta davao „nedvosmislenu“ podršku politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića o miru i stabilnosti.

Gordana Todorović iz odborničke grupe SPS-a je rekla da nema ništa prirodnije od toga da se vekovni i tradicionalno dobri prijateljski i neretko rodjački odnosi pretoče u formalnu odluku o saradnji.

Kazala je da će Budva biti drugi grad pored Bara sa kojima će se u Crnoj Gori uspostaviti saradnja.

Todorović je istakla da treba napraviti održivi sistem saradnje u oblasti nauke, privrede, školstva, sporta i turizma i drugih oblasti gde postoji obostrani interes.

Odlukom koju je kragujevačka skupština danas usvojila propisano je da će, u skladu sa zakonom, biti dostavljena Vladi Srbije radi pribavljanja saglasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari