– Azerbejdžan pruža snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije, smatra neprimerenim menjanje državnih granica i nelegalnom jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je novinarima predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, juče u Bakuu, posle razgovora sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem posvećenih Kosovu, Nagorno-Karabahu i ekonomskoj saradnji dve zemlje.


S druge strane, predsednik Tadić je poručio da Srbija brani međunarodno pravo, Helsinšku povelju i Povelju UN i da Azerbejdžan „tu može da računa“ na njenu podršku. On je naveo da Azerbejdžan i Srbija imaju zajedničke izazove, ne samo u odbrani teritorijalnog integriteta, već i u borbi protiv organizovanog kriminala i narkodilera.

Tadić je kazao da je Srbija posebno zainteresovana za saradnju dve države u energetskom sektoru, istakavši da je voljna da učestvuje u energetskim planovima Azerbejdžana, posebno pomenuvši plan koji energetski spaja tu zemlju, Gruziju i Rumuniju.

Dvojica predsednika potpisala su juče Zajedničku izjavu o razvoju bilateralnih odnosa, dok su ministri Ivica Dačić, Mlađan Dinkić i Vuk Jeremić sa azerbejdžanskim kolegama potpisali više bilateralnih sporazuma iz oblasti borbe protiv kriminala, trgovine i ekonomske saradnje i diplomatije.

Srpska delegacija ovim je završila dvodnevnu posetu Bakuu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari