"Kako Rio Tinto prikriva vlasničku strukturu u Srbiji?": Šarović i Parović pokazali papire za koje tvrde da pokazuju gubitke ove firme i korupciju vlasti 1foto: Vojin Radovanović

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović i predsednik Pokreta Ljubav Vera Nada Nemanja Šarovića podneli su danas na pisarnici Skupšstine Srbije dokumenta za koja smatraju da bi sednicu o litijumu odvela u pravcu koji će mnogo manje odgovarati režimu od ovoga što se trenutno dešava na sednici.

“Mora se razgovarati arguemntima i pitanje litijuma ne sme se postavljati kao političko pitanje, već pre svega kao životno. Korak u dobrom pravcu je bila analiza ekonomskih efekata koju je potpisao Zoran Drakulić i grupa srpskih ekonomista”, rekao je on.

Šarović je napomenuo da se u osnivačkom aktu kompanije Rio Tinto ralikuje tekst na engleskom i onaj koji je preveden na srpski, dodavši da u engleskom dokumentu se goivori o odgovornosti Rio Tinta, a u srpskom “odgovornosti za obaveze”.

Naveo je da u tekstu stoji da u slučaju međunarodne arbitraže će merodavan biti srpski jezik, i time je, kako je rekao, predupređena bilo kakva odgovornost Rio Tinta za ekološku katastrofu usled projekta Jadra.

“Dosadašnji gubitak Rio Tinta je pola milijarde evra, to znači da nikada u Srbiji neće platiti porez. U oprošloj godini 100 miliona evra je prijavljeni gubitak, u zadnje dve godine 174 miliona evra. Ako je projekat u Srbiji bio stopiran, ako pare nisu potrošili na rudarenje, onda je on otišao na korupciju, to je više nego jasno”, naveo je Šarović.

Porez Rio Sava neće u Srbiji platiti jer, kako je naveo Šarović, čak i da se projekat Jadar ova firma će godinama pokrivati ove velike gubitke.

Sedamdeset odsto Rio Sava je vlasništvo firme Rio Tinto Minerals, glavne firme, a trideset odsto “Rio Tinto Nominees”, rekao je predsednik Ljubav Vera Nada.

„Nominees“ je forma vlasničke strukture koja se, kako je rekao, koristi kako bi se prikrili stvarnih vlasnici, ali koja omogućuje i, naveo je, pranje novca, kao i da neko iz Srbije bude krupni  akcionar u Rio Sava, a da za to građani Srbije nikada ne saznaju.

Rio Tinto i u drugim državama ima firmu Rio Tinto Nominees, ali u dva-tri odsto, dok je on u Srbiji trideset odsto, naveo je on.

“Srbija je jedina zemlja gde Rio Tinto sprovodi projekta, gde država nema udeo u firmi koji idei  do 2-30 odsto, ja bih rekao da je neko menjao udeo države za svoj udeo u profitu”, ukazao je Šarović.

On je rekao da nije dobro da se protivnici litijuma uvlače u “blato koje je kreirao Aleksandar Vučić”.

Opozicija treba da se obraća biračkom telu SNS-a, koje je u 70 odsto protiv iskipavanja, smatra Šarović.

Parović je naveo da osnivački datum Rio Sava je iz 2021. godine, što pokazuje, kako je rekao, da Rio Tinto dominantno počeo u Srbiji da radi u periodu ove vlasti.

Rekao je i da je bilo rada Rio Tinto i pre ove vlasti, i da to ne treba abolirati, ali da je firma Rio Tinto Nominees uvedena tokom ove vlasti.

„Imamo situaciju da razgovaramo o strateški važnom projektu gde mi ne znamo 30 odsto projekta ko će držati. Odnosno da znamo da oni koji su navedeni nisu stvarni vlasnici. U svom izveštaju za 2023, oni ne podležu reviziji, možete da napišete bilo šta, oni kažu u izveštaju da su 3. aprila 2024. Rio Tinto nominiz uplatio 54 miliona dolara Rio Sava d.o.o. Srbija u trenutku kada je projekat Jadar stopiran, u tom trentuku je preko ove sporne kompanije Rio Savi uplaćeno 54 miliona dolara. Kome je otišlo, dalji sled je da je Ustavni sud preinačio odluku Vlade, mi smo krenuli odjednom u litijumsku groznicu i dobili smo Šolca i potpisivanje ugovora“, rekao je Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari