Saša Janković: Potrebna odgovornost, a ne nova kampanja 1Foto: Božidar Petrović/FoNet

Jedino o čemu sada razmišljam i što sada radim je postupanje po ogromnom, rastućem broju pritužbi – odgovorio je ombudsman Saša Janković, na pitanja Danasa da li bi prihvatio kandidaturu za predsednika.

On ukazuje da su građani ozbiljno shvatili obećanja sa vrha vlasti o napretku i obraćaju se sa puno poverenja ukazujući na različite vrste nepravdi i propusta. „Ali vlast sve teže prihvata Ustavom propisanu kontrolu i konstruktivnu kritiku i umesto da, na zadovoljstvo svih, sarađuje i brzo otklanja greške koje ovlašćeni kontrolni organi utvrde, ona od svega pokušava da napravi politički napad na sebe i unosi svu energiju u sukob koji sama stvara“, kaže Janković

– U takvoj situaciji i relativno lake stvari postaju problem, a građani trpe, svakodnevni životni problemi se gomilaju. Potreban nam je zaokret prema poštovanju ustavnog uređenja odnosa i podele posla u državi, potrebna je pravična i konkretna primena zakona koji mora da važi za sve, potrebna je odgovornost za postupke i rezultate, a ne nova izborna kampanja – kaže on u odgovoru na pitanje Danasa o mogućoj predsedničkoj kandidaturi ako mu neke stranke ponude podršku, kao i kako komentariše ponovne priče o njemu kao kandidatu i to što mandatar meri njegov rejting.

Aktuelni predsednik Tomislav Nikolić nije zainteresovan za predsedničke izbore, iako je tokom protekle izborne kampanje najavio tu mogućnost. Iz Predsedništva juče je stigla poruka da predsednik Srbije ne razmišlja o predsedničkim izborima, kao i da se u javnosti „podiže besmislena tenzija oko izbora koji će biti održani u roku koji propisuje Ustav Srbje. Ipak, kako se dodaje, Nikolić je jedini ozbiljan kandidat za predsednika.

Ni mandatara Aleksandra Vučića ne interesuju predsednički izbori, mada je naručio istraživanje koje, kako kaže, pokazuje da bi pobedio u prvom krugu.

„Danas smo dobili istraživanje, pobedio bih u prvom krugu predsedničkih izbora kada bih se kandidovao, a u drugom krugu, bilo ko da uđe – (Vojislav) Šešelj, (Saša) Janković ili (Vuk) Jeremić pobedio bih 2:1. Ali mene to ne interesuje. Neću da kalkulišem, ne interesuje me predsednička funkcija“, kazao je lider naprednjaka“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari