Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da bi država morala da prestane da iza oznake tajnosti krije ono što smatra da se građanima neće svideti. On dodaje da bez obzira na nesporno pravo novinara da u ovakvim slučajevima ne odaju svoj izvor, „veliko pitanje da li informacija o tome da će milion dolara biti plaćen propust službenika Ministarstva spoljnih poslova uopšte sme biti tajna, pogotovo ako je to novac poreskih obveznika“.

– Ključno je i pitanje da li ijedan nezavisni državni organ u Srbiji može da proveri sadržinu onog što izvršna vlast proglasi za tajnu, a čime se potencijalno krše prava građana – dodao je zaštitnik građana.

Jankovićističe da dosadašnji stav predstavnika izvršne vlasti u radnoj grupi za izradu zakona o zaštiti tajnih podataka daje razlog za zabrinutost i po ovom pitanju. Kao još jedan razlog za zabrinutost Jankovićističe i činjenicu da je ministar spoljnih poslova proteklih meseci, uprkos izričitoj zakonskoj obavezi, odbijao da se susretne sa zaštitnikom građana.

Liberalno demokratska partija (LDP) zatražila je juče od Vlade Srbije da povuče odluku o naknadi štete američkom državljaninu Brajanu Stajnhaueru, kao i da se u Skupštini Srbije pokrene rasprava o tom slučaju.

Funkcioner LDP-a Zoran Ostojićrekao je na konferenciji za novinare da je odluka Vlade da plati „nasilničko ponašanje srpskog državljanina skandalozna“, i da ta stranka zahteva da Vlada hitno opozove tu odluku i da sa nje skine oznaku tajnosti.

– Ovde se radi o odluci Vlade koja je za nas iz LDP-a skandalozna i koja je pokrivena državnom tajnom, a ne o tome ko je prekršio državnu tajnu i zašto su to mediji objavili – naglasio je Ostojići dodao da mediji „nemaju obavezu da čuvaju državnu tajnu, niti da su obavezni da odaju svoj izvor“.

Prema njegovim rečima, ukoliko se sprovodi istraga, to treba uraditi u državnim organima, a ne u medijima. On je pozvao premijera Srbije Mirka Cvetkovića da objasni čime su se rukovodili u donošenju te odluku i zatražio skupštinsku raspravu o ovom pitanju.

Predsednica Političkog saveta LDP-a Vesna Pešićupitala je ko je doveo Srbiju do najniže tačke u odnosima sa SAD, ko je odgovoran za haos u Ministarstvu spoljnih poslova, i da li je jedan konzul mogao sam da organizuje bekstvo Miladina Kovačevića iz SAD.

– Iz koje stavke budžeta se isplaćuje milion dolara? Pošto je očigledno u pitanju kršenje zakona, zato je i stavljena oznaka državne tajne – rekla je Pešićeva.

Ona je navela da LDP ima informacije da je u SAD iznajmljena lobistička grupa koja je pregovarala sa porodicom Brajana Stajnhauera i koja je „izvagala“ koliko će biti obeštećenje. Ona je navela da je, pošto je skandal otkriven, počela represija prema novinarima i dodala da je „dužnost novinara da kritikuju vlast i da otkrivaju ovakve stvari“.

Omladina Socijaldemokratske unije juče je održala akciju u Knez Mihailovoj ulici povodom ove odluke Vlade Srbije. Tom prilikom anketirani su građani, kako bi se izjašnjavali o tome na koji način bi milion dolara trebalo biti potrošeno. Rezultati ankete će biti naknadno dostavljeni Vladi Srbije. Kako su saopštili iz ove stranke, cilj akcije je bio da se pokaže da postoje i važniji problemi koji zahtevaju rešenja i pomoćdržave nego što je slučaj Kovačevića. Između ostalog, taj novac bi mogao biti iskorišćen, kako se navodi u saopštenju, za rekonstrukciju puteva, pomoćSvratištu za decu ulice, finansiranje najtalentovanijih studenata i studentkinja ili kupovinu udžbenika za učenike koji ih ne mogu priuštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari