Saša Janković: Vlast smatra da ima legitimitet da ponovo otvori pitanje litijuma, u opoziciji ne postoji političko liderstvo 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Litijum je za Evropu i dobar deo sveta energetsko i geostrateško pitanje, dok je za ovdašnje vlasti to pitanje njihovog opstanka na vlasti, ali na način na koji ne odgovara interesima građana, izjavio je u intervjuu FoNetu stručnjak za bezbednost i ljudska prava Saša Janković.

Upitan zašto je Aleknsadar Vučić u protekle dve godine promenio stav prema rudarenju litijuma, on je u serijalu Kvaka 23 odgovorio da su na to uticale promenjene globalne okolnosti, ali i procena da iznutra nema dovoljno jake snage koja može da zaustavi takvu riskantnu ekskurziju.

Budući da javnost u Srbiji, uprkos svim medijskim i drugim pritiscima i manipulacijama, još nije toliko anestezirana da ne vidi opasnost od iskopavanja litijuma, otvaranje ove teme pre izbora naštetilo bi izbornom rezultatu vlasti, ocenio je Janković u razgovoru sa Zoranom Sekulićem.

Ali onog momenta kada su izbori stavljeni ad akta, kada je vlast osigurala sebi još jedan mandat, onda su neki drugi poslovi postali prioritetni i volja naroda možda i nije više toliko bitna, protumačio je Janković.

Prema njegovim rečima, vlast očigledno smatra da ima legitimitet da ponovo otvori pitanje litijuma i da nema toga ko može dovoljno snažno da ospori takvu vrstu moći.

Pre neki dan je i Ustavni sud, koji sedi u togama na zgarištu vladavine prava u Srbiji, doneo odluku koja olakšava vlastima da kažu da imaju legitimitet, ukazao je Janković.

Upitan da li u takvim okolnostima građanke i građani koji se protive iskopavanju ltijuma imaju pravo na građansku neposlušnost, on je ocenio da su te metode borbe dosta istrošene, jer ljudi ne žele ponovo da budu gubitnici.

Kako je obrazložio, izlazak na nove proteste je za mnoge, pogotovo u Beogradu, postao pitanje smisla, ukoliko ponovo ne bi uspeli da ostvare svoje zahteve.

S druge strane, Janković je odavno prestao da očekuje od vlasti da radi ono što je u dugoročnom opštem interesu Srbije, pošto radi samo ono što joj se najviše isplati.

Upitan da li je to prilika za opoziciju, Janković je odgovorio da u opoziciji ne postoji političko liderstvo, ne u smislu autokratije, već jasne i organizovane političke ideje, organizacione discipline i odlučnosti da se radi ono što je ispravno, bez obzira na to šta ankete javnog mnjenja pokazuju.

„Kada me pitate za opoziciju, ja danas, izvinite, ali iz ove perspektive nisam baš siguran na koju tačno opoziciju mislite“, rekao je on i kao veliki problem označio i to što je „neko prevario opoziciono nastrojene birače da liderstva ne treba ni da bude, jer je liderstvo poistovećeno sa autokratijom, umesto sa odgovornošću“.

Upitan o ohrabrenjima za rudarenje litijuma koja vlastima Srbije dolaze iz Berlina, Brisela i Vašingtona, on je uzvratio da mu nije ni malo čudno što je to u njihovom interesu, kao što je u interesu vlasti da balansira izmešu različitih strana, ali je naglasio da se ne ovoj temi ne sme trgovati.

Kada je reč o iskopavanju litijuma, sa sigurnošću možemo tvrditi da neće biti dovoljnih garancija da neće nastupiti ekološka katastrofa, predočio je Janković.

Nemamo poverenja u našu državu da će obezbediti dovoljno jaku kontrolu i inspekciju, naglasio je on i ocenio da nemamo dovoljno poverenja ni u Rio Tinto.

Posledice eventualne greške ili incidenta, koji bi mogli da se dese, neće se odnositi samo na mene, „nego i na našu decu i na njihovu decu“, upozorio je Janković i precizirao da potencijalno zagađenje zbog iskovanja litijuma predstavlja nedopustiv rizik za generacije koje dolaze.

Povodom pitanja da li Zapad podržava Rio Tinto da u posao iskopavanja litijuma ne bi ušli Kinezi, Janković je podsetito da je američki ambasador to otvoreno i rekao, ali da on nije ni Kinez, ni Amerikanac, već građanin Srbije i Srbin, koji od vlasti očekuje da štiti interese države.

Prema njegovom mišljenju, „ne može Nemačka da bude garant zaštite interesa građana Srbije, ne može ni Amerika, ne može ni Rusija, ne može ni Kina“.

„Kao građanin, imam odnos sa mojom vlašću i od nje očekujem garancije i zaštitu. Ne obećanja, ne reči, jer reči imamo previše i izgubile su svaki smisao“, rekao je Janković.

Upitan da li pitanje rudarenja litijuma vlastima koristi da gurnu pod tepih druge velike teme, poput Kosova, on je odgovorio da vlast žonglira i koristi situaciju, fokusirana na svoj opstanak.

Osim toga, ako pogledate Kosovo, upitajte se šta je još ostalo da se da, izuzev formalnog priznanja nezavisnosti. „Ja mislim da Srbija nijedan od atributa suverenosti više nema na Kosovu“, rekao je Janković, koji misli da je zauzvrat samo vlast dobila podršku zapadnih partnera.

Za njega se zato ne postavlja pitanje da li Vučić kupuje podršku Zapada ustupcima koji su unapred osuđeni na loš ishod, ali ga boli što ugled Srbije u svetu sve više pada.

Upitan da li i prusustvo Marka Đurića na samitu NATO u Vašingtonu može da se tumači kao priklanjanje Zapadu, Janković je odgovorio da ne zna čije je interese ministar zaista tamo zastupao, da li Vučićeve ili sopstvene, i koje je teme kandidovao.

On smatra da odnos sa NATO ne može da se gradi na prećutkivanju, jer postoje stvari koje srpskom narodu smetaju u tom odnosu.

Potrebno je da sednemo sa njima i vidimo šta oni hoće, a šta nama smeta i da li međusobne odnose možemo da gradimo na iskrenijim osnovama, objasnio je Janković.

On ističe da bi taj odnos gradio na iskrenijim osnovama, a ne samo kada zagusti i kad nam neko zavrne ruku zbog Banjske, na primer, pa onda povećavamo nivo reprezentacije na samitu NATO.

U isto vreme vlast ima još tri ili četiri reeprezentacije koje igraju na nekim drugim šampionatima, pri čemu, nažalost, svaka od tih reprezentacija gubi, ukazao je Janković.

Upitan da li Vučić, koji za sebe kaže da je dobar šahista, u spoljnoj politici igra simultanku na više tabli, Janković je, suzbijajući lične ožiljke, priznao da nije bio dobar prognozer, jer je mislio da će se te „simultanke završiti mnogo ranije loše po šahistu“.

On i dalje igra te simultanke, ali mi se čini da su sve pobede, kako rekoše u njihovoj kampanji, rezervisane za njihovu decu, ocenio je Janković.

Upitan o odnosima Beograda sa Miloradom Dodikom, on je odgovorio da Vučić koristi situaciju sa Republikom Srpskom da bi pokazao kako je srpstvo ugroženo i da mu u tome mnogo olakšavaju neki neprincipijelni potezi međunarodne zajednice.

Dodik s druge strane, vidi svoj interes u tome. Šta privatno misle jedan o drugom to je neka druga stvar, ali su za svoj račun sposobni da odlično sarađuju, zarad političkog opstanka i loših političkih ishoda i sa Srbiju i za Republiku Srpsku, smatra Janković.

Odgovarajući na pitanje šta bi u predvidivoj budućnosti trebalo da se dogodi da bi promena u Srbiji bila moguća, on je naglasio da je neophodna politička hrabrost, ali ne u smislu da se ide na svaki protest i unosi u lice policajcima.

Kako je precizirao, neophodno je da se istupi sa jasnom političkom idejom i predoči Zapadu, Istoku i vlastima, a pre svega građanima ove zemlje jasan politički stav i način na koji treba graditi Srbiju.

Možda grešim, ali čini mi se da ovo što se dešavalo do sada nije put ka promeni, zaključio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari