"Saslušavanje poslanika - ruganje parlamentu" 1Foto: FoNet/TV Fonet

U istoriji višestranačja Srbije nikada se do sada nije dogodilo da policija u prostorijama Skupštine Srbije isleđuje poslanike.

To je sramota, neznanje i ruganje parlamentu i njegovim ustavnim ovlašćenjima i dostojanstvu. To je istovremeno i ruganje položaju i nadležnostima poslanika. Međutim, svakom svoja bruka. Ovoj vlasti nema pomoći. Sami bi trebalo da primoraju sebe da iščitaju Ustav i važeće zakone – kaže za Danas Gordana Čomić, dugogodišnja poslanica Demokratske stranke, komentarišući najavu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da će saslušati sve poslanike koji su prisustvovali incidentu na sednici Administrativnog odbora kada je poslanik Dveri Boško Obradović kompjuterskim mišem gađao poslanika Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića.

Iz MUP-a, međutim, saopštavaju da je „sa tužiocem dogovoreno da se svi razgovori obave u Domu Narodne skupštine zbog obaveza poslanika“. Objašnjavaju da je policija dobila nalog Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da uzme izjave od svih poslanika koji su bili na sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, 21. novembra, kada je i došlo do incidenta i da je već saslušano šest poslanika.

Kako Danas saznaje, do sada su saslušani samo poslanici Srpske napredne stranke – Darko Laketić, Aleksandar Marković, Vesna Rakonjac, Dragana Barišić, Dušica Stojković i Aleksandar Martinović. Ana Stevanović, poslanica Dosta je bilo, trebalo je juče da bude saslušana, dok je današnji dan rezervisan za poslanike Dveri.

„Dao sam službenu izjavu MUP-u o onome što se stvarno dešavalo na sednici odbora. To će morati da učine i svi ostali poslanici koji su prisustvovali incidentu. Uostalom, svi su videli da su poslanici Boška Obradovića na sve načine pokušavali da izazovu incident, ali da je veći incident izbegnut samo prisebnošću Martinovića“, kaže Aleksandar Marković, poslanik SNS. Na pitanje da li je uobičajeno da policija isleđuje poslanike u prostorijama Skupštine, on kaže da nije razmišljao gde će da da izjavu, već o suštini.

Njegov stranački kolega Vladimir Đukanović, koji je prisustvovao završnici incidenta, smatra da to nije pravo saslušanje, već samo davanje izjave o pomenutom događaju i da tu nema ničeg spornog. On kaže da njega još niko nije zvao da da izjavu, ali da će se rado odazvati.

„Ako me pozovu, ići ću sve pevajući. Bilo bi mi zadovoljstvo da me pozovu i da kažem kako sam sprečio Obradovića da udari predsednika Administrativnog odbora“, kaže Đukanović.

Međutim, za razliku od naprednjaka, kojima nije ništa čudno da policija saslušava poslanike u parlamentu, poslanici drugih poslaničkih grupa iznenađeni su ponašanjem policije. Branka Stamenković, poslanica DJB, kaže da je to narušavanje slobode govora poslanika, koja je ustavom zagarantovana, ali da je više ništa ne čudi, jer su mnoge vrednosti devalvirale. „Ima poslanika vladajuće koalicije koji se pozivaju na poslanički imunitet da ne bi platili kaznu za saobraćajni prekršaj“, kaže Stamenkovićeva. Njena stranačka koleginica Ana Stevanović juče je, kako kaže za Danas, odbila da da izjavu policiji, jer kako nam je objasnila, smatra da je to narušavanje dostojanstva parlamenta i njegovih ustavnih ovlašćenja. „Sve što bi oni trebalo da znaju o incidentu jasno se vidi na snimku i tu nemam šta novo da dodam“, kaže Stevanovićeva.

Radoslava Milojičića iz DS čudi što policija po naredbi SNS saslušava poslanike baveći se besmislenim temama, dok se istovremeno „Naser Orić nesmetano šeta po Beogradu“. On izražava nadu da će policija uskoro početi da odbija protivzakonite naredbe SNS.

Iz Dveri navode da nemaju šta da kriju i da će se odazvati pozivu. Međutim, oni pitaju šta policija traži u Skupštini i gde je bila tokom incidenata ispred Doma Narodne skupštine tokom polaganje zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i tokom niza drugih incidenata u kojima je učestvovala vladajuća SNS.

„Iz MUP-a nam je stiglo obaveštenje da će u okviru prikupljanja informacija o dešavanjima na sednici Administrativnog odbora policija saslušavati narodne poslanike u četvrtak, 30. novembra, u 10 sati, u sali četiri u Narodnoj skupštini. Šta je sledeće, da idu po kućama, ili da se MUP preseli u Skupštinu“, kaže Boško Obradović za Danas.

Da podsetimo, Martinović je nedavno podneo prijavu tužilaštvu u Beogradu zbog sukoba na sednici, a iz istog razloga krivičnu prijavu su zajedno podneli i poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević i poslanik SNS Marko Atlagić.

Janković predaje „priznanja“ MUP

Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, danas (četvrtak) će u sedište MUP u Palati Srbije predati jedan broj „priznanja“, koje su potpisali građani kao znak solidarnosti sa studentima kojima se sudi što su učestvovali u Protestima protiv diktature nakon predsedničkih izbora. U saopštenju PSG se podseća da su prekršajne prijave podnete protiv Pavla Terzića i Gavrila Vučetića, a onda i Tijane Hegić i Vladimira Perića, i da se očekuju nove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari