Sastanak Brnabićeve i Zaeva tek prvi korak ka poverenju 1Foto: Vlada Srbije FoNet/ Slobodan Milijević

Prvi zvanični susret novih premijera Srbije i Makedonije Ane Brnabić i Zorana Zaeva na marginama prekjučerašnjeg samita o Zapadnom Balkanu u Trstu bio je, pre svega, protokolaran.

Nekoliko puta ponovljene izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića „kako se Skoplje bude ponašalo prema nama, tako ćemo mi prema njima“, neće biti od pomoći u unapređenju odnosa između Beograda i Skoplja, ocenjuju za Danas stručnjaci za regionalna pitanja. Naši sagovornici, ipak, smatraju da će u narednom periodu biti unapređene srpsko-makedonske političke veze, koje su uzdrmane u prethodnih nekoliko meseci.

Dačić je juče, reagujući na nezadovoljstvo Skoplja zbog njegove nedavne izjave da je Srbija pogrešila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, za Večernje novosti rekao: „Više puta sam makedonskim zvaničnicima poručio: kako se vaša država u međunarodnoj političkoj areni i organizacijama bude ponašala prema Srbiji, tako ćemo se i mi ponašati prema vama. I dalje uopšte ne bih širio priču na tu temu“.

Tanja Fajon, poslanica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, kaže za Danas da je susret Brnabić i Zaeva „svakako važan, jer i na makedonskoj i na srpskoj strani imamo nove premijere, a pri tom se dogodio tokom samita u Trstu, čiji je cilj, u okviru Berlinskog procesa, i jačanje regionalne saradnje“.

– Nadam se da će dvoje novih lidera uneti svež vetar u odnose između Srbije i Makedonije. Obe države najavljuju važne reforme, koje su neophodne da bi se obezbedio bolji život građana, a i za napredak na putu pridruživanja EU. S obzirom na političke prepreke sa kojima se susreću obe države, želim i verujem da će se odnosi između njih poboljšati. Upravo to je i jedan od važnih elemenata politike proširenja – želimo naime da države u regiji Zapadnog Balkana što bolje sarađuju i da se EU pridruže kao „dobri susedi“, ukazuje Fajon.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže za Danas da trenutno postoje dva nivoa odnosa između Beograda i Skoplja – prvi je protokolarni susret dvoje premijera u Trstu, „na kojem su upućene očekivane izjave da će se Srbija i Makedonija truditi da budu dobri susreti“, dok se drugi nivo odnosi na izjave ministra Dačića „koje su potpuno nepotrebne“.

– Otkako su makedonske socijaldemokrate došle na vlast primetno je da su srpsko-makedonski odnosi pogoršani, što je najviše izazvano činjenicom da je Srpska napredna stranka imala daleko bolju saradnju sa sebi srodnom VMRO. Zaev je, takođe, doprineo takvoj situaciji, jer je davao neprimerene izjave o Srbiji, za koje se posle izvinjavao, što se može pripisati njegovom nedovoljnom političkom iskustvu, ali i Srbija snosi krivicu za uzdrmane odnose, budući da nastavlja da se ponaša kao u vreme kada su Makedonija i Crna Gora priznale nezavisnost Kosova, zbog čega su iz Beograda bili proterani njihovi ambasadori. Dakle, Dačićeva retorika je nepotrebna i umesto tih poruka trebalo bi korak po korak graditi bolje odnose sa Makedonijom, ističe naš sagovornik.

Popov napominje da se srpski zvaničnici ljute na susede koji su već u EU, u prvom redu na Hrvatsku, kada pokušavaju da uslovljavaju Srbiju, a potom istu taktiku primenjuju na svog južnog suseda Makedoniju. „Umesto podgrevanja tenzija u odnosima sa Makedonijom, neophodno je da Srbija vodi konstruktivnu politiku i pomogne da se u toj državi konsoliduje politička situacija, koja nije do kraja konsolidovana. Srbiji je u interesu da ostale države Zapadnog Balkana budu stabilne“, zaključuje on.

Dragomir Anđelković, istoričar i analitičar, navodi za Danas da se slaže sa ministrom Dačićem kada je reč o potrebi da se u odnosima prema susedima primeni princip reciprociteta, ali „problem je što naše vlasti to selektivno čine“.

– Apsurdno je što srpski zvaničnici daju takve izjave o Makedoniji, dok poručuju da su odnosi sa Crnom Gorom, gde je srpska zajednica izložena velikim pritiscima, „sjajni“. Saglasan sam i sa nedavnom Dačićevom izjavom da je Srbija pogrešila što je priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom jer je nama Grčka strateški partner, ali to je stara i završena priča i nikome ne ide u prilog obnavljanje prethodne retorike. Što se susreta Zaeva i Brnabić na marginama samita u Trstu tiče, to je bio protokolaran razgovor i ne treba mu pridavati veliki značaj, ali verujem da će u narednih nekoliko meseci biti unapređeni odnosi između Beograda i Skoplja. Beograd je grešio što je podržavao prethodnog makedonskog premijera Nikolu Gruevskog, smatrajući ga prijateljem, a on se, zapravo, pragmatično ponašao, sledeći isključivo sopstvene interese. Ukoliko Zaev ispuni obećanje i Makedonija zauzme pozitivniji stav prema Srbiji kada je reč o članstvu Kosova u Unesku, svakako će i srpsko-makedonski odnosi biti unapređeni, smatra Anđelković.

„Verbalne varnice“

Na liniji Zaev – zvanični Beograd bile su proteklih meseci primetne „verbalne varnice“. Situaciju je dodatno pogoršalo objavljivanje vesti da je pripadnik BIA Goran Živaljević ušao u Sobranje, u noći kada su tu upali demonstranti. S druge strane, ministar Dačić je ocenio da Živaljević takvim potezom nije prekršio diplomatske protokole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari