Sastanak šefa danske diplomatije Jepe Kofoda sa premijerkom Srbije o evrointegracijama 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Šef danske diplomatije Jepe Kofod (Jeppe) izrazio je danas u Beogradu na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić čvrstu podršku sprovođenju reformi i integraciji Srbije u Evropsku uniju (EU) kao i intenziviranju političkih odnosa i dijaloga sa Srbijom.

Kofod je pohvalio napore Srbije u unapređenju regionalne saradnje, posebno kroz inicijativu Otvoreni Balkan, saopštio je kabinet premijerke.

Ekonomske odnose dve zemlje Kofod je ocenio kao intenzivne i dinamične i izrazio uverenje da će rasti zainteresovanost danskih investitora za Srbiju, posebno u oblasti zelene ekonomije, koja je, kako je naveo, fundamentalno pitanje i velika razvojna šansa za Srbiju.

Navodeći primer danske kompanije Grundfos koja zapošljava više od 1.000 radnika i razvija svoj posao u Inđiji, predsednica vlade je rekla da je Srbija otvoreno i stabilno tržište za sve koji žele da ulažu i otvaraju nova radna mesta, i da mnoge strane kompanije to prepoznaju i vrednuju na pravi način.

Brnabićeva je ocenila je da je podrška Danske evropskim integracijama izuzetno važna za Srbiju i da se zasniva na istom principijelnom stavu da je ključ reformi u izgradnji boljeg društva i poboljšanju života građana, a tek onda u samom pristupnom procesu, navodi se u saopštenju.

Govoreći o oblasti vladavine prava i reformi pravosuđa, kao jednom od osnovnih zahteva u pristupnom procesu, premijerka Brnabić je izložila rezultate u koje je Vlada Srbije ostvarila u ovim oblastima u prethodnom periodu.

Otvaranje predviđenih klastera krajem godine bio bi, kako je istakla predsednica vlade, i nedvosmislena potvrda napretka u ovoj važnoj oblasti i signal Srbiji da napreduje u procesu pristupanja.

Kofod se danas u Beogradu sastao sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari