Savet EU poziva Kosovo da ubrza reforme i ojača vladavinu prava 1Savet Evrope Foto: B. Cvejić

Savet za opšte poslove EU pozvao je Kosovo da hitno ubrza reforme i ojača napore za unapređenje vladavine prava, kao i borbu protiv korupcije i orghanizovanog kriminala.

U nacrtu zaključaka koji bi trebalo da budu usvojeni na sastanku Saveta za opšte poslove EU 8. decembra, Kosovo se poziva da ojača mehanizme zaštite ljudskih prava i učini više da obezbedi punu zaštitu kulturne i verske baštine, kao i prava pripadnika nevećinskih zajednica.

U nacrtu dokumenta u koji je Beta imala uvid, Savet EU konstatuje da je Kosovo ostvarilo ograničeni napredak u reformama u izazovnom političkom kontekstu koji su obeležili vanredni izbori i promene vlade.
Kosovo se poziva da hitno ubrza reformske procese, da primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i da sprovodi Evropsku reformsku agendu.

Od kosovskih vlasti očekuje se i da što pre primene preporuke posmatračke misije EU vezano za manjkavosti izbornog procesa, ali i da hitno intenziviraju napore za unapređenje vladavine prava, da pojačaju borbu protiv korupcije i organizvanog kriminala i da sprovode reformu javne urpave.

Savet poziva na kontinuiranu posvećenost Kosova Specijalizovanim (sudskim) većima, u potpunosti u skladu sa međunarodnim obavezama i vlastitim pravnim poretkom, i kao način da se pokažu istinski napori za garantovanje vladavine prava, temeljnih sloboda, pravde i pomirenja, navodi se u nacrtu zakjučaka uz ocenu da postojeći pravni okvir omogućuje pravilnu istragu i procesuiranje svih navodnih ratnih zločina.

Kosovo se u nacrtu zaključaka poziva i da nastavi tesnu i efikasnu saradnju sa Euleksom.

Takođe, Savet podstiče Kosovo da kontinuirano nastoji da sprovodii postojeći pravni okvir o temeljnim pravima, koji garantuje zaštitu prava u skladu s evropskim standardima. Potrebno je učiniti više kako bi se osigurala puna zaštita kulturne i verske baštine, kao i zaštita prava osoba koje pripadaju nevećinskim zajednicama, uključujući Rome i Aškalije.

Postojeće mehanizme za zaštitu ljudskih prava treba dalje jačati, navodi se u nacrtu zaključaka Saveta EU o proširenju EU i procesu stabilizacije i i pridruživanja, u delu koji se odnosi na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari