Državni podsekretar SAD Nikolas Berns istakao je juče da je posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, bilo primetno različito ponašanje albanskih i srpskih vlasti.
– U Beogradu je napadnuta američka ambasada, posle užasne retorike, koja podseća na prošla vremena. Morao sam da zovem premijera Vojislava Koštunicu i da mu kažem da uključi Si-En-En kako bi video šta se događa s našom ambasadom i da pošalje policijske snage.

Državni podsekretar SAD Nikolas Berns istakao je juče da je posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, bilo primetno različito ponašanje albanskih i srpskih vlasti.
– U Beogradu je napadnuta američka ambasada, posle užasne retorike, koja podseća na prošla vremena. Morao sam da zovem premijera Vojislava Koštunicu i da mu kažem da uključi Si-En-En kako bi video šta se događa s našom ambasadom i da pošalje policijske snage. To su na kraju i uradili – rekao je Berns i ponovio da SAD i dalje žele da budu prijatelj Srbije i da joj pomognu da postane članica EU i NATO

Ambasada SAD otvorena, ali ne izdaje vize

Ambasada SAD u Beogradu juče je ponovo otvorena i neophodno osoblje vratilo se na posao, ali konzularna služba i dalje ne radi, saopštila je ta ambasada. U saopštenju se dodaje da će konzularno odeljenje biti zatvoreno na neodređeni period zbog, kako se navodi, brige po bezbednost kako osoblja Ambasade tako i posetilaca, ali i zato što je potrebno popraviti štetu koju su naneli demonstranti. Ambasada je građane Srbije kojima je potrebna američka viza, uputila na ambasadu SAD u Zagrebu i na internet sajt ambasade http://belgrade.usembassy.gov/consular/nv.html. Diplomate koje nisu neophodne za rad ambasade i svi članovi porodica i dalje će biti privremeno odsutni iz zemlje. Deo osoblja iz Ambasade SAD u Beogradu privremeno je evakuisan prošlog petka, posle nereda u kojima je zapaljena zgrada te ambasade.

Savetnica za informisanje u Kabinetu predsednika Vlade Srbije Irena Vujičić potvrdila je juče za Betu da su premijer Vojislav Koštunica i američki državni podsekretar Nikolas Berns razgovarali 21. februara uveče, tokom nereda u Beogradu, ali je osporila Bernsovu tvrdnju da je tek posle tog razgovora policija intervenisala.
– Tačno je da je na poziv američke administracije predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica razgovarao s Nikolasom Bernsom 21. februara, ali je razgovor vođen u 21 sat kada više nije bilo nereda u Ulici kneza Miloša – kazala je Irena Vujačić, naglasivši da se „na osnovu činjenice kada je razgovor vođen može izvesti precizan zaključak o Bernsovim komentarima da je posle njegovog poziva intervenisala policija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari