Savetnik Kurtija: Sutra će u Berlinu biti potpisani sporazumi i zajedničke izjave 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Savetnik premijera Aljbina Kurtija, Jeton Zulfaj izjavio je danas sa se na sutrašnjem sastanku Berlinskog procesa očekuje se da će biti potpisani sporazumi i zajedničke izjave između šest zemalja Zapadnog Balkana.

On je istovremeno naveo da će Kurti izraziti zabrinutost za bezbednost, ali i biti potpisana deklaracija o dobrosusedstvu.

„Sutra se očekuje potpisivanje novog sporazuma o pristupu studijama, čime će se broj sporazuma postignutih od 2022. godine popeti na pet, a koji su poznati i kao sporazumi o mobilnosti. Biće potpisana deklaracija o novom Akcionom planu 2025-2028 za zajedničko regionalno tržište, kao i deklaracija o dobrosusedstvu, koja je dogovorena na nivou šest država“, naveo je Zulfaj.

Dodao je da će među temama koje će premijer Kurti pokrenuti na sastanku biti i pitanje bezbednosti kao preduslova za dobrosusedske odnose.

„Zatim će govoriti i o sredstvima potrebnim za suočavanje sa klimatskim promenama, za adaptaciju i ulaganja u infrastrukturu, o čemu će biti reči na sednici o zelenoj agendi i povezivanju“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari