Savetnik predsednice Kosova: Obezbeđenje aerodroma u Skoplju pokušalo da uzme telefon Vjosi Osmani 1foto EPA-EFE/Olivier Matthys

Obezbeđenje Međunarodnog aerodroma u Skoplju pokušalo je danas da oduzme lični telefon predsednici Kosova Vjosi Osmani, ali im to nije bilo dozvoljeno.

Savetnik za medije predsednice Kosova, Bekim Kupina je tu akciju opisao kao „kršenje međunarodne prakse i protokola kada su u pitanju predsednici država“.

Kupina je za prištinsku agenciju Telegraf rekao da se činilo da su akcije službenika obezbeđenja aerodroma „bile usmerene na provociranje kosovske delegacije i izazivanje incidenta“.

„Predsednički tim je zvaničniku aerodroma objasnio pravila, ali je on pokušao da fizički odgurne predsednicu, što je primoralo kosovsku policiju da interveniše kako bi joj otvorili put. Ovakvo ponašanje je u suprotnosti sa bilo kakvom međunarodnom praksom, po kojoj su šefovi država zaštićeni diplomatskim privilegijama i imunitetima“, rekao je Kupina.

Prema njegovim rečima, makedonska strana je, uprkos pravilima, uzela ličnu torbu predsednice, iako je trebalo da ode u VIP sobu, koju je rezervisala kosovska Ambasada.

Takvo ponašanje se, prema rečima Kupine, nijednom do sada nije dogodilo na putovanjima predsednice Osmani.

Dodao je da je Osmani o tom incidentu obavestila predsednika makedonskog Sobranja Afrima Gašija.

Prema rečima Kupine, nakon incidenta, skopski aerodrom više od sat vremena nije dozvolio poletanje komercijalnog aviona „pod izgovorom da slovenačka država ne dozvoljava poletanje“.

„Kabinet predsednice je kontaktirao slovenačku stranu, koja je demantovala ovu informaciju“, rekao je Kupina i dodao da Predsedništvo svaki takav tretman „smatra napadom na samu državu Kosovo“.

„Republika Kosovo se nikada nije na ovaj način odnosila prema predsednicima drugih država i neće dozvoliti takvu situaciju“, kazao je Kupina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari