Savez bačkih Bunjevaca sumnja u zloupotrebu budžetskih sredstava prilikom kupovine Bunjevačke kuće 1Foto: J. Patarčić/Danas

“Izražavamo sumnju da je od strane Suzane Kujundžić Ostojić izvršena zloupotreba službenog položaja u raspolaganju budžetskim sredstvima koja su Nacionalnom savetu, od strane Izvršnog veća AP Vojvodine i Grada Subotice, stavljena na raspolaganje sa namenom kupovine objekta za potrebe Nacionalnog saveta”, saopštio je Savez bačkih Bunjevaca.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuju Mirko Bajić i Dragan Kopunović, a koji su i odbornici u Skupštini grada Subotice i članovi Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, predsednica Suzana Kujundžić Ostojić je 13. aprila javno saopštila da je Nacionalni savet dobio nove sopstvene prostorije na Trgu kralja Tomislava broj 3 i da su nakon dve decenije podstanarstva Bunjevci dobili Bunjevačku kuću.

“Pri tom je jasno iznela: ‘Kuću smo kupili i isplatili jutros, a za tu namenu od Pokrajinske vlade smo dobili 19,5 miliona dinara, a od Grada Subotice četiri miliona’. Saznanja koja imamo ukazuju da je izrekla neistinu i da Bunjevački nacionalni savet uopšte nije kupac kuće, a da je nekretninu na navedenoj adresi kupio Centar za kulturu Bunjevaca”, navode u SBB-u.

Dodaju da je zahtev da se Mirku Bajiću kao članu Nacionalnog saveta pokaže ugovor i dokumentacija u vezi kupovine, Kujundžić Ostojić odbila, a da su na njegov dolazak u Nacionalni savet da mu se iz arhive dokumentacija pokaže, prisutne službenice Nacionalnog saveta saopštile da je Kujundžić Ostojić zabranila da se pokaže ili navede bilo koji dokument u vezi kupovine.

Zbog toga je Mirko Bajić, kako navode, tražio i prijem u Izvršnom veću AP Vojvodine i Gradu Subotica, kako bi dobio informacije.

“Od strane sekretara za finansije Grada Subotice mi je saopšteno da je Grad sredstva prebacio Centru za kulturu, ali po osnovu Zakona o kulturi, a to znači pravo na finansiranje sopstvenih troškova do 45 odsto u odnosu na prikazan plan delatnosti Centra. U Pokrajinskoj vladi od strane predsednika Vlade mi je saopšteno da su sredstva prebačena na račun Nacionalnog saveta za namenu kupovine objekta”, tvrde u SBB-u.

Navode i da je kuća, po rečima Suzane Kujundžić Ostojić, kupljena i isplaćena sa računa Centra za kulturu, što znači da Bunjevački nacionalni savet nije kupac nekretnine, čime smatraju da su dobijena sredstva iz budžeta AP Vojvodine zloupotrebljena.

“Pri tome je činjenica da Nacionalni savet nije donosio nikakve odluke u vezi kupovine kuće ni u vezi raspolaganja dobijenim sredstvima. Postavljaju se pitanja ko je doneo i da li je uopšte doneo odluku da se kupi nekretnina i ko je kupac nekretnine? Ko je doneo odluku i na koji način da je potrebna baš ta navedena nekretnina? Ko je i kako odredio cenu nekretnine? Čija je to nekretnina i na koji je račun plaćena i sa kog računa je plaćena? Ko je zaključio kupoprodajni ugovor i na osnovu koje odluke? Gde se i na kom računu nalaze neupotrebljena sredstva preostala od ukupno dobijenih sredstava i koja je njihova namena, i po kojoj odluci?”, upitali su u SBB-u.

Napominju i da je Centar za kulturu Bunjevaca ustanova koja, kako tvrde, nema nijednog zaposlenog.

“Ova Ustanova postoji praktično samo na papiru, kao Ustanova koja sprovodi projekte u kulturi, a čiji je upravitelj i zastupnik upravo Suzana Kujundžić Ostojić, koja je istovremeno predsednica i zastupnik Nacionalnog saveta, koji je osnivač Centra”, zaključuju u SBB-u.

Iz SBB-a zahtevaju da se odmah javno saopšte svi detalji i odluke o kupovini Bunjevačke kuće, odnosno o raspolaganju sredstvima dobijenim od Izvršnog veća AP Vojvodine i Grada Subotice, kao i da se u potpunosti ispita način raspolaganja dobijenim budžetskim sredstvima.

Više vesti iz ovog grada čitejte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari