Savez komunističke omladine Jugoslavije proslavio Dan borca 1Foto: Facebook / SKOJ

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) proslavio je danas u Zemunu Dan borca, posvećen sećanju na odluku Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) o podizanju ustanka protiv okupatora u Jugoslaviji 1941. godine.Kod Spomenika palim borcima na Avijatičarskom trgu u Zemunu položeni su venci, a minutom ćutanja odata je pošta stradalima.

Vence su položili predsednik Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) Bora Ercegovac, Delegacija gradske opštine Zemun, Udruženja „Šesta lička divizija Nikola Tesla“ i Udruženje „Srpske vojvode“.

„Odluka Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije (CK KPJ) imala je veliki odjek i veliki značaj za podizanje ustanka i konačno oslobođenje Jugoslavije 1945. godine. Danas ovaj dan obeležavamo samo mi u SUBNOR-u“, rekao je Ercegovac.

Nakon polaganja venca obratio se predstavnik Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) Aleksandar Đenić pročitavši proglas CK KPJ, donet 4. jula 1941. godine.

„Organizovali smo sećanje na ovaj dan u Zemunu, u kojem je 30 odsto stanovništva učestvovalo u narodnooslobodilačkom pokretu koji je bio pod vođstvom KPJ. Spomenik ispred kog se nalazimo najbolje pokazuje kakva je kultura sećanja koja se odnosi na Drugi svetski rat, a i druge biste i spomenici narodnih heroja u Zemunu su takođe ruinirani“, kazao je Đenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari