Savez (ni)je prilika da se stranka oporavi 1Foto: DS

Eventualni ulazak Demokratske stranke u savez, koji predlaže njihov bivši predsednik Dragan Đilas, mogao bi da bude prilika da stranka preživi, ali realno može doći i do gubljenja identiteta, smatraju sagovornici Danasa.

Kako je Danas već pisao jedna od dilema pred stranačke izbore za novo rukovodstvo je hoće li ući u Đilasov savez ili ne. Zato će se, kako kažu naši sagovornici, glavna bitka voditi između kandidata koji će biti produžena ruka sadašnjeg rukovodstva u ostavci i onog koji će DS voditi ka savezništvu sa Đilasom. Nezvanično, izvori Danas u ovoj stranci koji podržavaju savez, kažu da je to prva stepenica i platforma da da se kroz njegov rad promovišu novi ljudi i novi kriterijumi, da će svez dati dinamiku takmičenja jer se konkurencija spušta na dnevni nivo pošto treba raditi po Srbiji, a u susret parlamentarnim izborima za koje je savez kao alternativa vlasti neophodan.

Boban Stojanović, politički konsultant Demostata, za Danas kaže da je DS u jako teškoj poziciji u prethodne dve godine.

– Loš rezultat koji su ostvarili na gradskim izborima, podrška Jankoviću na predsedničkim izborima koji se zatim ogradio od saradnje sa njima, pa sve partije koje su nastale iz DS-a, a sada i njihov bivši predsednik pravi savez opozicije. Deluje da ne mogu značajno da profitiraju kao stranka od saveza, ali eventualni ostanak van njega može značajno da im oteža. Mislim da kroz savez mogu da „prežive“ neke naredne izbore jer deluje da je jako teško da mogu samostalno da preskoče cenzus, a to vreme bi trebalo da iskoriste da se u potpunosti reformišu i očiste od starih lidera i kompromitovanih kadrova i da pokušaju da zadrže odbore i organizacije koje imaju po Srbiji – navodi on. Kako dodaje, u suprotnom, ukoliko ostanu van saveza suočiće se sa nestankom.

– Savez im je prilika da prežive, a to bi trebalo pametno da iskoriste za reforme i novi početak – ukazuje Stojanović.

Vladimir Pejić, direktor Faktor plusa, za Danas kaže da DS sama ili u savezu nosi hipoteku loših poteza iz prošlosti što pokazuje niz izbornih ciklusa poslednjih godina, te da je najpre potrebno suštinsko, ne samo deklarativno, suočavanje s tom hipotekom jer ta stranka ima prostora za oporavak.

– Istraživanja pokazuju da nema druge opozicione stranke do DS koja je preostala, uz NS Vuka Jeremića. Izborni poraz ne znači katastrofu ako veruju u demokratski razvoj i ako ponude pravu politiku. Lično mislim da je za DS bolje da u ovoj fazi budu samostalni kako se ne bi utopili i izgubili identitet u nekom savezu – kaže Pajić.

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, za naš list kaže da će DS verovatno morati da posegne za savezom, imajući u vidu realan momenat u kojem se nalazi opozicija.

– To je za njih pragmatična i racionalna odluka, jer bi izostanak iz saveza mogao da znači izolaciju. Međutim, to nije idelana odluka s obzirom na to da je biračko telo opozicije ispreplitano. Ipak, ako savez koji Đilas predlaže, zaživi tako da članice imaju autonomiju, onda uz pažljive poteze novog rukovodstva mogu da upravljaju tim procesima – zaključuje Klačar.

Janković: Više predloga na stolu

Predlog Dragana Đilasa o formiranju opozicionog Saveza za Srbiju nije jedini na stolu i postoji više ozbiljnih predloga različitih aktera o kojima se trenutno razgovara, objasnio je Saša Janković, lider PSG, za TV N1. Kada, kako kaže, bude postignut dogovor sa kojim će svi biti zadovoljni, opozicija će izaći pred građane, a do tad je bolje da sednu u „nekoliko kombija“, odu u Srbiju i razgovaraju sa građanima o problemima koji ih muče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari