Savo Manojlović o "Oluji": Lično potičem iz porodice koja je proterivana tri puta u poslednjem veku sa KiM i uvek se vraćala 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Direktor kampanje Kreni-promeni Savo Manojlović izjavio da hrvatska akcija „Oluja“ predstavlja jedan od najtežih egzodusa u savremenoj istoriji i da je proterivanje stanovništva jedan od najstrašnijih zločina koji se mogu zamisliti.

„Nema veće tragedije nego kada čitavi narodi bežeći od stradanja, nestaju sa određenog prostora. U Srbiji nema osobe koja u svojoj porodičnoj istoriji nema izbegličkih tragedija“, naveo je Manojlović, na društvenoj mreži X.

Kako je naveo, „nikada više niko ne sme da proteruje bilo koji narod, uključujući i naš, jer proterivanje ne sme da se dogodi ni u bilo kojoj državi, pa tako ni u Srbiji“.

„Lično potičem iz porodice koja je proterivana tri puta u poslednjem veku sa Kosova i Metohije i uvek se vraćala. Tragedija izbeglištva uvek me lično dotakne. Urezale su mi se još kao detetu kolone Srba iz Hrvatske koji napuštaju svoju postojbinu pokušavajući da sačuvaju živote, nesvestan tada da ću za četiri godine sa svojom porodicom doživeti istu sudbinu“, napisao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, „ovo su Prebilovci, Bosna i Hercegovina, jedan od simbola stradanja našeg naroda“.

„Početkom Drugog svetskog rata skoro celo selo je pobijeno i pobacano u jame od strane ustaša. Tek 50 godina kasnije (1990.) izvađene su kosti 4.000 stradalih Srba koji su sahranjeni u kripti crkve. Parastos je služio patrijarh Pavle, a Zdravko Šotra snimio je film „Evo naše dece“, konstatovao je Manojlović.

Podsetio je da je „ubrzo počeo krvavi raspad Jugoslavije i nepune dve godine kasnije selo je ponovo spaljeno, a spomen crkva sa kostima minirana i razneta. Crkva je ponovo obnovljena nakon rata, a potomci žrtava i dalje obnavljaju ovo selo“.

„Negde sam pročitao izjavu potomka jedne od žrtava: ‘Mi sada živimo živote onih naših koji nisu stigli, kojima nisu dali da ih prožive'“, ukazao je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari