Istraživači javnog mnjenja za Danas o izborima 2. juna: Savo Manojlović uzima glasove Nestoroviću, ali i Biram borbu, izlaznost će biti niža 1foto: R. Z//ATAImages

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, izjavio je da trećina opozicionih birača koji su za na decembarskim izborima glasali za Srbija protiv nasijla, u junu – neće izaći na izbore.

„Nama je 21. marta prikazano istraživanje koje jasno kaže da 30 odsto naših glasača ne bi sada izašlo na izbore bez promene uslova. Ljudi kažu, što da izlazimo ako će opet da nas pokradu. Uz to i koalicija NADA je rekla da neće na izbore, a bez njih, uz smanjenu izlaznost, nema nikakve šanse da se pobedi ni na Starom gradu i Vračaru“, istakao je Đilas.

Iako je istraživanje iz marta ove godine dovoljno daleko kao i što je činjenica da su izbori za samo dve nedelje, pitali smo istraživače javnog mnjenja kakve su im prognoze – za 2. jun.

Istraživači javnog mnjenja za Danas o izborima 2. juna: Savo Manojlović uzima glasove Nestoroviću, ali i Biram borbu, izlaznost će biti niža 2
foto Medija centar

Davati prognozu u vezi sa izbornim rezultatima je u ovom izbornom ciklusu i situaciji dosta je nezahvalno, imajući u vidu stepen konfuzije koju beležimo kod birača. Mnogi od njih ne znaju ni da li se izbori održavaju u njihovoj opštini, ni ko učestvuje, ko bojkotuje, ko je sa kim u koaliciji, i tome slično… – komentariše za Danas Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja – Faktor plus.

Izvesno je da se dobar deo opozicionih birača zasitio, da se određen broj opredelio za bojkot, kao i da je isto tako određen broj razočaran ponašanjem opozicije, uoči ovih izbora.

– Evidentno je i da veliki broj ispitanika ne zna za koga će glasati – smatra sagovornik Danasa.

Kada je reč o glasačima opozicije, veliki deo njih se dvoumi između koalicije Biram borbu i Save Manojlovića, dodaje, ali naglašava i da Savo Manojlović uzima glasače Branimira Nestorovića.

– Samo je lista okupljena oko SNS mirna. Kod njih je izlaznost stabilna kao što je i rizik od ukrštanja birača minimalan – ističe Vladimir Pejić.

On ponavlja da će animiranje birača da izađu na izbore biti ključni problem opozicije, iznova naznačavajući da je nepoznavanje osnovnih činjenica u vezi sa predstojećim izborima dominantno.

Istraživači javnog mnjenja za Danas o izborima 2. juna: Savo Manojlović uzima glasove Nestoroviću, ali i Biram borbu, izlaznost će biti niža 3
foto Medija centar

Milomir Mandić, istraživač Demostata, ističe za Danas da, ukoliko bi se sutra održali izbori u Beogradu, lista vladajuće koalicije – SNS i SPS – mogla bi samostalno da formira vlast.

– Dakle za razliku od decembarskih izbora prošle godine, kada SNS i SPS nisu sami imali većinu u Gradskoj skupštini, sada im neće biti neophodna Nestorovićeva lista. Zašto je to tako? Umesto najavljenog daljeg ukrupnjavanja opozicije, odnosno širenjem fronta na koaliciju NADA i uključivanja drugih opozicionih političkih organizacija poput SDS Borisa Tadića…, dobili smo fragmentiranje opozicije u momentu kad su počeli da ostvaruju pomake u pregovorima sa vlašću nakon dobrog rezultata na parlamentarnim izborima i ponavljanju spornih izbora u Beogradu – smatra naš sagovornik.

Ovakva situacija izazvala je razočaranje, konfuziju i zbunjeost kod pristalica opozicije, dodaje.

– Rezultat trenutne situacije biće i manja izlaznost opozicionih birača, pre svih, onih koji su u decembru glasali za SPN i koaliciju NADA, što će značiti lošiji rezultat opozicije i bolji rezultat vladajuće koalicije – ističe Mandić.

Kao što vidimo, kaže dalje, mi do juče nismo znali ko će učestvovati na izborima u Beogradu od opozicionih aktera, jer smo imali najave o neučešću nekih opozicionih lista.

– U tom smislu, teško je govoriti o prognozama efekata bojkota, jer do izbora je još dve nedelje i razne okolnosti mogu imati uticaj na izlaznost. Treba podsetiti da će sada opoziciona kontrola biračkih odbora biti nižeg kvaliteta u odnosu na decembar – kaže Mandić.

On, ipak, napominje da je „u ovakvim uslovima vrlo teško prognozirati konkretne vrednosti i kako će se to odraziti na izlaznost. Ipak, možemo reći da prognoze efekta bojkota, tj opozicionih pristalica koje ne bi izašli na izbore variraju između petine i trećine onih koju su u decembru glasali za SPN i NADU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari