Savo Manojlović o daljim koracima u borbi protiv iskopavanja litijuma: Biće iznenađenja 1Foto: Malden Ilić

Direktor kampanje pokreta Kreni promeni, Savo Manojlović rekao je danas na konferenciji za novinare da će sledeći korak u borbi protiv rudnika litijuma i rušenja ustavnog poretka zanemarivanjem narodne inicijative, biti internacionalizacija ovog pitanja.

„Ne postoji nikakva mogućnost da se institucionalnim putem uđe u kopanje litijuma“, rekao je Manojlović.

On je ponovio i da je ustavni poredak prekršen zanemarivanjem narodne inicijative.

„Bilo kakvo iskopavanje litijuma bi takođe bilo kršenje ustavnog poretka, a jedini način da Vlast to uradi je silom“, naglasio je Manojlović.

Podsetio je i da je Kreni promeni podneo i Ustavnom sudu podnesak, te da tome nije odlučio, ali kako kaže o inicijativi Rio Tinta – jeste.

On je naglasio da je sledeći korak po ovom pitanju internacionalizacija, kroz diplomatski aspekt ali i kroz uticaj na javno mnjenje.

Kako je rekao u toj borbi biće i „iznenađenja“.

Skrenuo je pažnju i na izveštavanje RTS-a o debati o kopanju litijuma te dodao da RTS „nijednom do sada nije zakazao raspravu o zvaničnom predlogu zakona koji predlažu građani Srbije iako ne možemo reći da tema nije aktuelna“.

On je dodao da se inicjativa nalazi u RIK-u, ida je Narodna skupština imala obavezu da je na dnevni red stavi u roku od mesec dana

„Prema Ustavu oni moraju da stave inicijativu na dnevni red, a bilo kakvo sklanjanje bi bio pokusaj da se vlast spasi od činjenice da je prekšrila ustavni poredak“, zaključio je Manojlović.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, boravkom u Podrinju i putovanjima po Srbiji, traži narod koji će klimati glavom i tapšati mu, jer mu se ne dopada ono što vidi na protestima ispred parlamenta, u Krupnju, Loznici ili Valjevu.

On je naveo da bi vlast trebalo da služi narodu, a Vučić deluje kao da ne želi narod kojem će on služiti, već one koji će njemu klimati glavom.

„Čini mi se da Vučić ide po Srbiji da traži narod koji mu odgovara“, naveo je Manojlović.

Prema njegovim rečima, građani treba da biraju vlast, a ne ona njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari