Savet bezbednosti UN, na sednici zakazanoj na zahtev Srbije i Rusije, a u prisustvu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, trebalo je sinoć da raspravlja o eventualnim merama povodom najavljenih poteza Prištine na severu Kosova. Odlučeno je da sednica bude zatvorena za javnost.


U pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, koje je članicama Saveta bezbednosti prosledio srpski ambasador pri svetskoj organizaciji Feodor Starčević, ministar Jeremić je naveo da mu se obraća u ime Vlade Srbije zbog pretnje jednostranih akcija Prištine na severu KiM. Jeremić je istakao da je Srbija dobila informaciju da Kfor i Euleks imaju nameru da olakšaju operaciju koju je najavila Priština o jednostranom uvođenju carinskih i policijskih kontrola na administrativnoj liniji na severnom Kosovu. „Ovo bi predstavljalo ozbiljno kršenje njihovih statusno neutralnih mandata prema Rezoluciji SB 1244 (1999)“, piše u Jeremićevom pismu. Beograd zato poziva UN da „preduzmu sve potrebne mere da spreče preduzimanje akcija koje nije odobrio vršilac dužnosti specijalnog predstavnika ili Savet bezbednosti“.

„Rezolucija 1244 mora biti u potpunosti poštovana. Od presudnog je značaja da Euleks i Kfor nastave da deluju uz opštu nadležnost i u statusno neutralnom okviru UN. U sadašnjim okolnostima to od njih zahteva da preduzmu sve odgovarajuće preventivne mere protiv najavljenih unilateralnih poteza“, ističe se u Jeremićevom pismu.

U dopisu ruskog ambasadora u UN Vitalija Čurkina zatražen je hitan otvoreni sastanak Saveta bezbednosti za četvrtak, 15. septembar, u 21.00 po centralnoevropskom vremenu, na kojem će učestvovati predstavnik Vlade Srbije. Čurkin je upozorio na opasnost od eskalacije konflikta na Kosovu i izrazio nadu da će sednica SB UN „sprečiti dramatični i opasni razvoj“.

U gostovanju na TV Russia Today, ruski ambasador u UN je precizirao da su albanske vlasti u Prištini u suštini izjavile da su spremne silom da preuzmu punktova na severu Kosova, a da je “još jedan zabrinjavajući element to što sve snage koje se tamo nalaze radi podrške miru, izgleda da podržavaju taj veoma opasni plan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari