Savet bezbednosti UN večeras razmatra redovni izveštaj o Kosovu 1Donika Gervala Švarc foto: MSP Kosova

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras, u 21 sat po srpskom vremenu, razmatra šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu.

Na sednici će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu Unmika za period od septembra 2021. do marta ove godine.
Beograd predstavlja predstavlja ministar Nikola Selaković a Prištinu ministarka Donika Gervala.

Ona će, kako je najavljeno, „govoriti o napretku koji je postignut u zemlji, pristupu Srbije i opasnostima koje prete regionu nakon vojne agresije Ruske Federacije u Ukrajini“.

Ovom sastanku će po prvi put prisustvovati i Albanija, koja je u januaru ove godine izabrana za nestalnog člana Saveta bezbednosti UN, prenosi Kosovo onlajn.

Vuk Jeremić, predsednik opozicione Narodne stranke, ranije je izjavio da je Albanija postala članica SB UN zahvaljujući podršci Srbije i ocenio da je to protiv srpskih interesa.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova i predsedavajući Generalne skupštine UN, smatra da je vlast u Beogradu, podrškom Tirani, poslala poruku svetu da joj u budućim diskusijama u okviru tog tela nije mnogo stalo do čvrstog stava o poštovanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije.

Stalni predstavnik Srbije u UN je 11. juna 2021. za Albaniju glasao po instrukciji predsednika Aleksandra Vučića, koja mu je poslata preko ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari