SDA: Bošnjaci Sandžaka žrtve organizovanog državnog terora 1Foto: Youtube/SDA Sandžaka/Screenshot

SDA Sandžaka, povodom navršavanja trideset dve godine od zločina u Sjeverinu, selu u opštini Priboj, ocenila je da su „Bošnjaci Sandžaka bili žrtve organizovanog državnog terora“.

Ta stranka, u saopštenju, navodi da mnogi zločini počinjeni nad sandžačkim Bošnjacima, devedesetih godina prošlog veka, nisu rasvetljeni, niti su nalogodavci otkriveni i kažnjeni.

SDA Sandžaka ističe da „tolerantan odnos države prema izvršiocima zločina za rezultat ima da i trideset dve godine nakon ovog zličina, Bošnjaci još uvek nemaju poverenja u državne institucije“.

„Sada ponavljamo, kao i prethodne trideset četiri godine, da je potrebno doneti Zakon o lustraciji i na taj način odstraniti iz srpskih snaga bezbednosti sve odgovorne za zločine nad Bošnjacima, koji su počinili devedesetih godina i dalje“ – zaključuje se u saopštenju.

Na današnji dan 1992.godine, iz radničkog autobusa na liniji Sjeverin – Priboj oteto je 16 Bošnjaka, koji su kasnije posle mučenja ubijeni na obali Drine u Višegradu.

Za protekle trideset dve godine, pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve, a ostali se i dalje vode kao nestali.

Za ovaj zločin, koje su počinili pripadnici paravojne jedinice „Osvetnici“, osuđeni su komandant jedinici Milan Lukić i i pripadnici te jedinice Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević osuđeni su na po 20, a Đorđe Šević na 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari