SDA Sandžaka: Režim iz Beograda organizuje kontrolisane tenzije u Sandžaku 1foto FoNet/SDA Sandžaka

SDA Sanadžaka optužila je, danas, “velikosrpski režim iz Beograda” da organizuje kontrolisane tenzije u ovom delu Srbije.

Iz ove stranke poručuju da su “protiv upotrebe sile i nasilja za ostvarivanje političkih ciljeva i nametanje političkih rešenja”.

Iako, nije naveden konkretan povod za današnje reagovanje, pretpostavlja se da su u pitanju incidente, koji su obeležili prethodnih nedelju dana u ovom gradu. Među kojima je najveći paljenje automobila gradskog funkcionera Stranke pravde i pomirenja (SPP) Nemina Balije.

Stranka Sulejmana Ugljanina ocenjuje “da je ovaj lanac instruisanih incidenata u Novom Pazaru, pokušaj vladajućeg velikosrpskog režima da kod građana Sandžaka stvori osećaj neesigurnosti po život i slobodu kretanja”.

“Ova hronologija incidenata, orkestrirano predstavljena preko režimskih medija i društvenih mreža, ima za cilj da Sandžak predstavi kao nesigurno područje, a Bošnjake kao faktor nestabilosti” – navodi se u saopštenju SDA Sandžaka i konstatuje da se sve dešava nakon postene ministra policije Ivice Dačića Novom Pazaru.

Ponovo podsećaju “da Bošnjaci u Sandžaku još uvek ne mogu da ostvare svoje ustavno pravo na adekvatnu zastupljenost u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama bezbednosti, kako bi preuzeli odgovornost za uspostavljanje lične, imovinske i pravne sigurnosti građana Sandžaka”.

Podmetanje požara pod automóvil funkcionera SPP, podigao jetenzije između te i Sandžačke demokratske partije (SDP), koja šesnaest godina predvodi lokalnu vlast u Novom Pazaru.
Balija i njegova SPP za požar su optužili Mirsada Ljajića, brata predsednika SDPS i osnivača SDP Rasima Ljajića.

Ljajić je odbacio sve optužbe, pozvao policiju da rasvetli slučaj i protiv portala Sandžakpress, bliskog SPP, piodneo krivičnu prijavu zbog objavljivanja informacije da on stoji iza paljenja automobila.

Policija je uhapsila H.S.(27), iz ovog grada, zbog sumnje da je počinio to krivično delo i određen mu je pritvor do 48 sati.

Saopšteno je da je razlog za paljenje automobila raniji sukob između osumnjičenog i Balije.

Balija ne veruje u policijski izveštaj, jer tvrdi da osumnjičenog ne poznaje i da nije imaa sukob sa njim. Traži da se pregledaju snimci sa video-nadzora postavljenog na Ljajićevoj kući.

Iz SDP odbacuju sve optužbe, a od Balije i SPP zahtevaju izvinjenje porodici Ljajić zbog lažnih optužbi.

Zbog ovog incidenta i napada na građanskog akticvistu i jednog novopazarskog hirurga, Građanski pokret Sandžaka (GPS) od lokalne vlasti zahtaržio je sednicu Gradskog saveta za bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari