SDS ZR: Nemam izbor, zato ne glasam 1Foto SDS - Predrag Grgić, predsednik GO SDS ZR i nekadapnji predsednika RIK-a

Predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske stranke u Zrenjaninu Predrag Grgić, nekadašnji predsednik RIK-a, kaže da ova stranka bojkotuje izbore između ostalog, i zbog svakodnevnog kršenja ustavnih odredbi.

On podseća da najviši džavni akt propisuje da niko, ni institucije ni stranke, ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.

Ustav propisuje da se vladavina prava ostvaruje slobodnim i neposrednim izborima, ustavnim jemstvima ljudskih i manjinskih prava, podelom vlasti, nezavisnom sudskom vlašću i povinovanjem vlasti Ustavu i zakonu.

U SDS-u podsećaju da ustav propisuje da političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi. Ovaj akt jemči slobodu mišljenja i izražavanja, slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.

Ustav garantuje da u Republici Srbiji nema cenzure, da svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja, a sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju.

Prema Ustavu, izborno pravo je opšte i jednako, izbori su slobodni i neposredni, a glasanje je tajno i lično. Građani imaju pravo da učestvuju u upravljanju javnim poslovima i da pod jednakim uslovima stupaju u javne službe i na javne funkcije. 

-Ovo je samo jedan deo ustavnih odredbi koje se svakodnevno krše u Srbiji. Pročitajte, jednu po jednu i ako mislite da ove odredbe nisu prekršene danas, onda izađite na izbore. Ako znate, a siguran sam da znate, da se sve ove odredbe svakodnevno krše u Srbiji poslednjih godina i da smo i vi i ja svedoci toga, onda sam potpuno siguran i da znate i da osećate da slobodnih izbora nema. Ustav je mera pravne, demokratske i slobodne države- navodi Predrag Grgić, predsednik Gradskog odbora SDS Zrenjanin. 

-Izmerio sam po svojoj meri, po meri svojih prijatelja, komšija i sugrađana i odlučio se za bojkot! Nema slobode izbora – nema izbora. Onaj koji je podredio našu državu sebi, ići će na izbore sam, a to će onda videti svi, onda je Car go. Bez istinske opozicije ni Parlament nema svoju svrhu. Car je podredio sve institucije sebi, upravo, protivno Ustavu, pa neka se to i vidi. Bojkot je sredstvo, ne cilj sam po sebi. Bojkot jeste, na izvestan način, izraz nemoći, ali trebaju svi da vide da je demokratija nemoćna i krhka biljka koju u Srbiji treba senzibilno čuvati, a da je vrlo lako da je svaki vlastodržac gazi. Ako nema uslova za uzgajanje, onda nam preostaje samo bojkot – decidiran je Grgić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari