Glasanje za i protiv litijuma: A gde su svi poslanici vlasti? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Prebrojavanje kako su o zabrani kopanja litijuma glasali poslanici opozicije koji su to i predložili, a kako su glasali oni iz vladajuće većine, pokazuje zanimljive uvide.

Tako je Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, uporedio glasanje protiv litijuma i glasanje (u maju) za izbor vlade Miloša Vučevića.

„Opalac?! 84:128. Prisutno 214. Znalo se da predlog o zabrani kopanja litijuma neće proći. ALI zanimljivo da je kod op. glasalo 84 od 86 potpisnika, dok je u režimskoj grupaciji čak njih tridesetak (ili barem 25) imalo preča posla?!
Na glasanju za vladu M. Vučevića odnos je bio 152:61“, objavio je Vukadinović na platformi Iks.

Podsetmo, posle četiri dana rasprave u Skupštini Srbije na zahtev opozicije, predlog promene Zakona o rudarstvu kojim bi se ukinulo kopanje litijuma i bora u našoj zemlji, nije prošao na glasanju 11. oktobra.

Kako je Danas objavio, odmah po glasanju predsednica Skupštine Ana Brnabić je prebrojila da je za zakon glasalo 84 poslanika, a da je njih 86 podržalo stavljanje ove tačke na dnevni red. Skupština broji 250 poslaničkih mesta.

Naš list je utvrdio koji su poslanici opozicije bili odsutni u tekstu na ovom linku.

Na mreži Iks pojavio se i spisak sa imenima i prezimenima poslanika vladajuće većine koji su glasali protiv zabrane kopanja litijuma i bora.

Prenosimo takvu objavu poslanika Srbija centra (SRCE) Slobodana Ilića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari