Sednica parlamenta demaskiraće SNS, a protiv kopanja litijuma je i premijer Miloš Vučević 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno levog fronta rekao je gostujući u emisiji „Iza vesti“ na N1, da će trećina narodnih poslanika danas predati inicijativu Skupštini Srbije za sazivanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo o izmenama Zakona o rudarstvu i energetici, koji podrazumeva zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. Jedna od tačaka dnevnog reda trebalo bi da bude i formiranje komisije koja bi utvrdila gde je nastala narodna inicijativa sa 38 000 potpisa.

Lazović je pojasnio da bi tu komisiju na čijem čelu bi bio on sam , činili predstavnici parlamenta ,ali i predsatvnici Kreni promen i Seosa. Naveo je da su zbog zoga protiv Ivice Dačića , Veljka Odalovića i Jelene žarićKovačević podnete krivične prijave.

„Imali smo jedan dobar period borbe protiv Rio Tinta i nadam se da ćemo se izboriti protov kopanja litijuma. Jedan od načina borbe je kroz institucije, drugi kroz saradnju sa aktivistima , a treći u saradnji sa međunarodnim organizacijama“, naveo je Lazović i dodao da je sazivanje sednice na inicijativu kompletne opozicije način da šira javnost sazna više oko litijuma i rudarenja .

Prema Lazovićevim rečima sednica parlamenta biće i način da se demaskiraju predstavnici vladajućih stranaka, budući , kako je rekao da ima saznanja da je veliki broj naprednjaka , čak i onih u vrhu protiv litujuma i Rio Tinta .

On je naveo da je i sam premijer Miloš Vučević protiv rudarenja , zato što ne želi da mu čitav mandat prođe u smirivanju tenzija oko litujuma .

Na pitanje da li misli da će rasprava u parlamentu nešto promeniti on je rekao da nema nadu ,ali ima želju da se nastavi sa pritiscima na vlast kroz insitucije, proteste i međunarodne organizacije.

Upitan da li inicijativa opozicije u parlamentu znači da će se opozicija više angažovati oko zabrane iskpavanja litijuma i protesta , Lazović je rekao da sve vreme teče koordinacija , dogovaranje i razumevanje između ekoloških aktivista i opozicije .

Potvrdio je i da opozicija oko ovih pitanja međusobno dobro sarađuje ,ali je naveo i da je Dragan Đilas u pravu kada kaže da je put do zabrane iskopavanja litujuma samo odlazak ove vlasti.

Upotan da li će ZLF podržati inicijativu Novog DSS za sazivanje vanredne sednice o Kosovu , Lazović je rekao da će podrška uslediti.

„Pod hitno se mora utvrditi koja je naša politika prema Kosovu „, zaključio je Lazović..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari