Kako voljom vladajuće većine, izgleda sednica Skupština grada Čačka? 1Foto: GG „Ivan V. Ćalović Istina i Čast” Čačak

Vanredna sednica Skupštine Čačaka, koja je zakazana na zahtev 30 opozicionih odbornika, završena je posle dvočasovnih primedbi opozicije o povredama poslovnika o radu parlamenta, jer je većinom glasova odbijen dnevni red, koji je predložila opozicija kao sazivač sednice.

Odbornici vladajućih stranka okupljenih oko Srpske napredne stranke došli su na sednicu Skupštine, čime su dali kvorum za njen početak, ali nisu glasali za predloženi dnevni red po kome je trebalo da se raspravlaja o problemima deponovanja otpada u gradu i izvršenju budžeta.

Na sednici je bilo prisutno 55 odbornika, od 75 koliko ih ima ukupno u Skupštini.

Za predlog dnevnog reda glasalo je 19 odbornika opozicije, protiv nije bio niko, dok je 28 odbornika vladajućih stranaka bilo uzdržano.

Vladajuća koalicija ima 41 odbornika, a opozicija 34.

Odbornici opozicije su na početku sednice dva sata obrazlagali da je povređen poslovnik jer predsednik Skupštine nije pozvao na konsultacije odborničke grupe pre sednice, te da je, kako su tvrdili poziv za sednicu dostavljen sa zakašenjenjem.

Upozoravali su i da su stručne skupštinske služb odbile da pomognu opoziciji u sastavljanju predloga skupštinskih odluka i prikupljanju materijala za sednicu.

Predsednik Skupštine Igor Trifunović je rekao da sednica nije pripremljena u skladu sa formalnim i pravnim skupštinkim aktima, i da su opoziconi odbornici kao predlagači dnevnog reda bili dužni da sednicu pripreme sami, kao i da sami napišu predloge skupštinskih odluka i pripreme materijal.

On je predložio da opozicija povuče predložene tačke dnevnog reda i da se zakaže nova sednica na kojoj bi stručne službe pripremile materijal o istim tačkama koje je predložila opozcija, ali da opozciija nije prihvatila taj predlog.

Opoziciona odbornica Mirijana Milenković Talović rekla je da je sednica Skupštine „primer licemerja vladajuće koalicije“ i da bi bilo bolje da se nisu ni pojavili, a da su spremili tu novu sednicu sa istim tačkama dnevnog reda koje je predložila opozicija.

„A mi ovde dva sata slušamo kako opozicija nije stručno napisala predloge. Poštenije bi bilo da se niste ni pojavili, a ne da nam držite predavanja kako se drže i zakazuju sednice Skupštine“, kazala je.

Smatra da je „ovo danas bila predstava za javnost u kojoj je trabalo da se pokaže da je opozicija nesposobna i da samo deklarativno brine o građanima“ a da će, kako je nmavala vlast iste ; tačke staviti na dnevni red i pokazati kako treba raditi“.

Predsednik skupštine je rekao da je morao da poštuje zakonsku obavezu i da zakaže sednicu Skupštine kada to traži trećina odbornika.

„Drago mi je što smo se u jednom složili – da odbornici nisu kadri uvek da osmisle tačku dnevnog reda, ali su predložili te tačke, pa što su ih predlagali ako nisu stručni da ih koncipiraju“, rekao je Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari